Управляващата Партия за справедливостта и развитието (ПСР) в Турция спечели като цяло местните избори с около 45%, но резултатите са доста кахърни за президента Реджеп Ердоган. Най-големите градове в страната минаха в ръцете на опозицията след оспорван вот и разправии около броенето на бюлетините. Най-тежкият удар за ПСР дойде в Истанбул, където кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия Екрем Имамоглу надви претендента на управляващата формация и бивш премиер Бинали Йълдъръм. Резултатите все още не се окончателни, но авансът на Имамоглу му гарантира успеха, твърди в. "Дейли сабах".  .

Ердоган призна загубата в столицата, но според него няма място за отчаяние, защото в 56 % от общините управляващите печелят. Той напомни, че през следващите четири години и половина няма да има повече избори и Партията на справедливостта и развитието "ще работи над подобряването на живота на гражданите". "От утре започваме да поправяме недостатъците си", увери 65-годишният президент.

Основната опозиционна партия РНП спечели вота и в столицата Анкара, където Мансур Яваш убедително надделя над бившия министър Йозхасеки. Това е първа загуба на управляващата партия в столицата от идването на власт на Реджеп Ердоган. 

В Измир очаквано опозицията победи в лицето на Мустафа Соер. Управляващите загубиха и Одрин, където кмет ще бъде Реджеп Гьоркан. Така е и в Анталия, там Мухитин Бочек победи човека на Ердоган.

4 убийства, побоища и арести белязаха вота днес. Двама от загиналите са наблюдатели на изборите, между които пламнал скандал в област Малатия, последван от стрелба с огнестрелно оръжие. 21 души пък са ранени в окръг Диарбекир, Югоизточна Турция, при подобни сбивания. Около 60 прокюрдски лидери са били арестувани часове преди вота.

Предварителните данни освен това сочат, че ПСР ще увеличи подкрепата си в населени предимно с кюрди райони на югоизточна Турция - например Шърнак, където Народнодемократичната партия (HDP) имаше силна подкрепа. Членове на партията и кюрдски активисти твърдят, че този успех е осигурен с измами.

Управляващите обаче губят позиции в Анадола (съседните на Анкара Биледжик, Киршехир и Болу), по северното и южното крайбрежие (например в Анталия). Причина са както опозицията, така и националистическата ПНД, която е в предизборен съюз с управляващите и чиито кандидати водят в няколко провинции на север и юг.

Това са първите избори, откакто Ердоган се закле като президент по новата конституция, даваща му сериозни изпълнителни правомощия.