Двама души загинаха и 57 души пострадаха след две експлозии в бензиностанция в румънския град Креведия близо до столицата Букурещ в събота, съобщава Аджерпрес.

Ръководителят на Департамента за извънредни ситуации към румънското министерство на вътрешните работи Раед Арафат заяви днес, че фирмата, чиито резервоари с втечнен пропан-бутан се взривиха в град Креведия, окръг Дъмбовица, снощи, не имала разрешителни за функциониране, съобщава телевизия Диджи 24.

"Ние знаем, че фирмата най-малкото не е функционирала, ясно е, че не е имала одобрения или разрешителни. Разследването се води от Главната прокуратура. От наша гледна точка фирмата не е имала документи за функциониране, фирмата по-точно не е имала дейност", уточни той.

Арафат отбеляза, че пожарникарите имат задължение да проверяват станциите за втечнен петролен газ (LPG) и такива проверки се правят там, където фирмите функционират. "Тук се е знаело, че не функционира", отбеляза той.

България ще приеме част от пострадалите при взрива на бензиностанция в РумънияДо 57 души нарасна броят на ранените от двете експлозии, двама са загинали

Кметът на Креведия Петре Флорин заяви, че мястото на експлозията е "по-скоро депо за LPG", тъй като дейността по продажби на горива е била спряна.

"След катастрофата, която се случи на бившата газостанция за втечнен пропан-бутан в Креведия, местните власти под контрола на кмета Петре Флорин се присъединиха към екипите на спасителите в общо усилие за намаляване на щетите и ограничаване на броя на жертвите сред населението.

Бензиностанция се взриви в Румъния, има загинал и десетки ранени25 коли на противопожарната служба са пристигнали на място за потушаване на огъня

Кметът Петре Флорин заявява, че мястото, където е станала експлозията, последвана от пожар, е по-скоро депо за LPG, след като дейността по продажба на горива за гражданите е била прекратена от Инспектората за извънредни ситуации (ИИС)", се посочва в съобщение на кметството.

"Когато аз дойдох в кметството, това място беше с прекратена от ИИС дейност, вече нямаше право да продава горива на гражданите. Но идваше цистерната, зареждаха, знам ли какво правеха. Служителите от ИИС идваха два-три пъти на проверки, но нямам повече информация. Нямаха право вече да продават бутилки (с пропан-бутан) на гражданите, но цистерните зареждаха там", заяви кметът на Креведия.

Един човек е загинал, а 57 са ранени в Румъния, по последни данни на властите при две експлозии на бензиностанция в Креведия, близо до столицата Букурещ, снощи, предаде Ройтерс.

Огънят, пламнал след първия взрив в събота вечерта, обхванал две цистерни и близка къща. В резултат бяха евакуирани хората в радиус от 700 метра, а главният път, минаващ покрай бензиностанцията с колонки за зареждане на автомобили с втечнен петролен газ (пропан-бутан), бе затворен за движение.

Втората експлозия отекнала, след като пожарни коли вече били пристигнали на място. 26 огнеборци са ранени, припомня БТА.