В България се организира приемане в наши болници на част от пострадалите при експлозията на бензиностанцията до румънската столица Букурещ, съобщиха от здравното министерство.

България е готова да приеме за лечение 17 от пострадалите при вчерашните експлозии на бензиностанция край Букурещ, Румъния. Това обяви на извънреден брифинг здравният министър Христо Хинков. Той допълни, че 7 от тях могат да бъдат хоспитализирани във Военномедицинската академия във Варна, 6 в "Пирогов", по двама в частни болници в Пловдив и Русе.

"Първоначалната заявка към нас е била за осем", каза още Хинков.

По данни на българското консулство там няма пострадали наши сънародници.

Направена е реорганизация на легловата база, осигурени са специалисти и необходимата апаратура. Сформирани са и екипите на спешна помощ, които да осигурят транспорта на пострадалите румънци след пристигането им до болниците.

До 57 души нарасна броят на ранените от две експлозии в нелицензирана бензиностанция за втечнен нефтен газ северно от Букурещ. Жертвите са две.

Повечето от ранените са пожарникари, които са се втурнали към станцията, за да потушат пожара от първата експлозия, преди да избухне втората. Сред ранените, от които 8 са с тежки изгаряния, има 39 пожарникари, двама полицаи и двама жандармеристи.

На мястото на инцидента в община Креведия пристигнаха около 25 пожарни коли, а хората в радиус от 700 метра бяха евакуирани. 

Бензиностанция се взриви в Румъния, има загинал и десетки ранени25 коли на противопожарната служба са пристигнали на място за потушаване на огъня