Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ печели 44,42 процента, Народнорепубликанската партия /НРП/ - 30,07 процента, Партията на националистическо действие /ПНД/ - 7,25 процента, "Добра партия" - 7,46 процента от гласовете на местните избори в Турция, според данни от преброяването на 99,01 процента от гласовете, съобщава Анадолската агенция.

Републиканският алианс, съставен от управляващата ПСР и ПНД, печели общо 51,67 процента, а Националният алианс, обединяващ НРП, "Добра партия" и ислямистката Партия на щастието, печели 37,53 процента от гласовете.

Прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/ печели 4,22 процента от гласовете, според неокончателните данни.

Избирателната активност е била 84,52%. От общо 57 093 410 лица с право на глас на изборите са гласували 47 784 882 души, а броят на валидните гласове е 45 970 921, според данните, цитирани от Анадолската агенция.

Мансур Яваш, кандидат на НРП за кмет на Анкара, печели кметския пост в столицата с 50,90 процента от гласовете, изпреварвайки кандидата на ПСР Мехмет Йозхасеки /47,06 процента/, според неокончателни резултати, цитирани от Анадолската агенция.

Тази сутрин продължава преброяването на гласовете в мегаполиса Истанбул, като и кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу, и кандидатът на ПСР Бинали Йълдъръм обявиха, че печелят кметските избори в града.

Според данните кандидатът на ПСР печели 48,70 процента от гласовете на изборите в Истанбул, а кандидатът на НРП - 48,65 процента.

В населените предимно с кюрди окръзи в югоизточната и източна част на страната прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/ е спечелила седем кметски места в района, но е загубила кметските постове в някои градове, считани за крепост на партията, в които е удържала победа ПСР, отбелязва Асошиейтед прес.

Всички погледи на местния вот бяха насочени към мегаполисите Анкара, заедно с Истанбул, Измир, Бурса, Анталия и Адана, станали бойни полета по време на предизборната кампания.

Кахъри за Ердоган, губи Анкара, Измир, на път е и ИстанбулБитката за Истанбул се реши в последния момент в полза за опозицията, Анкара, Измир и Одрин също няма да се управляват от ПСР