Как потребителската общественост реагира на забраната за движение по улиците и какво се случва в големите вериги супермаркети в Гърция след кризата с коронавируса?

Забраната за търговия е приложима в цялата страна, като в конкретен случай е разрешено движението до супермаркети, аптеки и други магазини за първа необходимост.

Работното време на магазините за хранителни стоки е от 07:00 часа до 22:00 часа в делничните дни, а в неделя от 08:00 до 21:00 часа. Всички супермаркети имат опция и за доставка на стоки до дома. 

Трансферите до супермаркетите и други доставки при поискване, които не могат да бъдат изпращани, са включени във формуляра за декларация за движение, за което гражданите се уведомяват чрез SMS на номер 13033.

Наш читател ни изпрати снимка от по-малък хранителен магазин, където подобно на България се наблюдава дефицит на някои стоки. 

Най-изкупени към момента са тоалетната хартия, хлябът, макаронените изделия и стековете с вода.

Той уточнява, че въпреки това, супермаркетите се зареждат и няма проблем да си намериш, каквото ти е необходимо. Вчера вечерта пред същия магазин се е образувала дълга опашка, а днес е по-спокойно, предвид дъждовното време навън. 

Ето и как изглеждаше във вчерашния ден входът на един от най-посещаваните супермаркети в Гърция, само ден преди в сила да влезе пълна забрана за придвижване.

Улиците в Атина са пусти, не може да се види дори един човек, а движението също сякаш е "замръзнало", споделя още пред Trafficnews българинът, живеещ от години в Атина. 

Следващите снимки са заснети на един от най-натоварените булеварди в гръцката столица - "Александрас", където по принцип се образуват километрични опашки и има множество пешеходци. 

Най-важното за ограничаването на коронавируса е да се поддържа дистанция, защото това остава основната причина за разпространението на вируса, подчертава президентът на EFET Антонис Замбела.

Той казва още, че хората на опашките пред суперите и вътре в тях трябва да спазват задължителна дистанция от 1,5-2 метра между хората.

Потребителите трябва също така да избягват да пипат продуктите с ръце - ако човек докосне продукт, замърсен с вируса на повърхността си, и след това докосне лицето си, може да бъде изложен на риск.

Замбелас обаче подчерта, че използването на ръкавици за еднократна употреба не се препоръчва, защото ако така или иначе докосваме лицето си с ръкавици, все още сме изложени на риск.

Това, което той препоръчва, е, че хората да имат дезинфектант за почистване на дръжката на количките в супермаркета.

Също така потребителите не трябва да плащат в брой, а да използват карта.

По отношение на пазарните инспекции той подчерта, че те продължават, но при трудни обстоятелства, тъй като персоналът е намален.

Продажбата на вестници в супермаркети вече е задължителна съгласно Закона за законодателното съдържание, публикуван в понеделник в правителствения вестник.

Той определя работното време на търговците на хранителни стоки и налагането на глоби и санкции за тези, които не спазват мерките.

Пълна забрана за предвижване в Гърция от днесОт мерките са освободени армията, полицията, медицинския персонал и работещите в гражданска защита