От тази понеделник до 6 април е в сила пълна забрана за придвижване в Гърция. Гражданите, които искат да излязат навън, трябва да представят попълнена и подписана декларация, че имат уважителни причини за това. Хората могат да напускат домовете си само за закупуване на храни, лекарства.

Службата на за гражданска защита на страната е изпратила съобщения до потребителите на гръцките мобилни оператори с указания кой и при какви обстоятелства има право да излезе от дома си. От мерките са освободени единствено служителите на армията, полицията, медицинския персонал и работещите в службите за гражданска защита само при възникнала служебна необходимост, съобщава BTV.

От МИА информират, че за служителите на медиите не са предвидени облекчения. Ограничения има и за броя пътници в лични или служебни автомобили – разрешава се да пътуват до двама души, включително шофьорът. Глобата за нарушителите е в размер на 150 евро. Националната и общинската полиция, както и бреговата служба ще следят за спазването на въведените ограничения. В тяхна помощ са включени дронове и хеликоптери, като освен това могат да бъдат извършвани и проверки на местата за плащане на пътни такси. Напомня се, че гражданите трябва да носят със себе си паспорт или лична карта и декларация, указваща необходимостта от придвижване. Мерките са във връзка с усилията на правителството да ограничи разпространението на заразяването с коронавирус. По последни данни, заразените с новия вид коронавирус в Гърция са 624 души, а смъртните случаи, предизвикани от усложнения, са 15.