"Красиви и Работливи" е рубрика на TrafficNews , в която ще гостуват дами, които ще развенчаят мита, че красивите жени разчитат единствено на външния си вид, за да постигнат мечтите си. Представителната и стилна визия е необходимо, но не и достатъчно условие за успеха на една жена. За да си пробие път във все още мъжкия ни свят, тя трябва да притежава още редица качества - да е комбинативна, пробивна, самоуверена, да държи егото си под контрол и да работи при високи нива на стрес. В същото време обаче тя не бива да губи и женските си качества - да е състарадателна, но без сантименталности, да внушава сигурност и закрила, да е енергична и с приключенски дух. Гост на рубриката ни днес е Лора Лилова - моден дизайнер и създател на бранда Lorreti Design Studio. 

Едва на 20 години, а вече със собствен бранд и успешен бизнес - това е възможно, доказва го и самата Лора. Тя е от момичетата, които нямат работно време и са напълно отдадени на професията си.

Младата дизайнерка е завършила в Английска езикова гимназия "Гео Милев" в Русе с отличен успех - 5.94. В момента учи в Национална художествена академия, специалност "Мода". 

Владее перфектно английски и немски език. Нейната цел е брандът й да пробие и в чужбина, споделя самата тя. 

Пред екипа ни талантливото момиче споделя, че от малка има страст към модата и свързва бранда й с нея самата.
 
Какво още разказва за себе си и за работата й като дизайнер и лице на бранда й пред TrafficNews, вижте в следващото интервю :
 

- Разкажи ни как протича един твой ден ?

- В момента съм в Русе, тук е центърът на производството ни. Нямам два еднакви дни. Общо взето в повечето случаи ставам в 7.30 и тренирам. За мен спортът е изключително важен, защото ме учи на дисциплина, на издръжливост, също така и поддържа добрата форма - аз съм лице на бранда и това също се изисква от мен. После отивам в ателието и започва интересната част. Работата е много интензивна, изисква гъвкавост. В момента подготвяме балната колекция за 2020 година. Сега правя дизайните, шием първите модели от нея и отделно се занимавам с цялостната визия на бранда – оформление, рекламни кампании, брандинг, стратегии, търговия на едро и други неща. Когато съм в София, например, има дни в които изобщо не спя, ако имам и проекти от самия университет. Случвало ми се е да оставам нощем до 5-6, за да свърша нещата, които не съм успяла.

- От колко време имаш собствена марка ?

- Може би вече около четири години станаха. Всичко е от много по-отдавна, но имаме магазин в родния ми град Русе от близо четири години. Началото на тази година си зададох като цел да разработя и онлайн бизнеса ни. А до края на годината планираме да отворим магазин в един от столичните молове, но е все още рано окончателно да го кажа.

- Как дойде идеята за модния ти бранд ?

- Майка ми е моделиер и е в тази сфера от много време. Имаше период в който тя прекъсна за няколко години. Когато бях девети клас решихме да започнем всичко от нулата заедно. Общо взето така се роди Lorreti Design Studio -  то е на моето име. Държим най-много на качеството на продуктите, без майка ми и целия екип, който стои зад нас просто дрехите нямаше да бъдат на толкова високо ниво. Тя е изключителен професионалист.

- Семеен ли е бизнесът ?

- Да, семеен е бизнесът. Работим аз и майка ми.

- Трудно ли ви е било в началото от финансова гледна точка ?

- В началото беше трудно, защото ние нямахме никакво странично финансиране. Сработихме се по следния начин – всеки следващ проект надгражда миналия. Финансираме всяка следваща колекция от спестяванията на миналия проект. И ако ни останат пари инвестираме и в реклама.

От много скоро работим с известни лица. Те са личности, имат си аудитория, трябва да обмислиш как да ги облечеш и как да ги представиш пред последователите им, не всичко е само пари

Инфлуенсърите с които работим са момичета, които сами си изкарват парите. Започнали са от нулата като нас и са стигнали до някъде. Това по някакъв начин ги обвързва и с мен, аз искам с такива хора да работя.

- Предполагала ли си някога, че ще постигнеш този успех ? 

- От малка имах страст към модата. Няма да повярваш, но когато бях първи клас вземах парцалчета, които шивачката от ателието ни кроеше и ми пазеше. И с тези парцалчета бях измислила трик как лесно да правя ефектни роклички, блузи и обличах куклите ми с тях. След това започнах да правя дрехи и за куклите на приятелките ми.

Няма да забравя как едно лято изкарах 24 лева продавайки мои дрехи за кукли. А като сметнеш, че ги продавах за стотинки ... това си беше една сериозна сума за тогава. Аз като дете съм се занимавала с пеене, рисуване, свирех на пиано, тренирах художествена гимнастика, тренирах латиноамерикански танци и може би заради всички тези коренно различни занимания имах различни мечти, но с времето си остана само модата и съм много щастлива, че избрах тази насока.

- До кого се вслушваш за съвети, когато става дума за бизнес ?

- Всички мои идеи задължително съгласувам с майка ми, както тя нейните с мен. Общо взето заедно решаваме всяка следваща стъпка, защото ние наистина работим заедно. Тя има голям опит, аз като бях по-малка като всеки тийнейджър бях много своенравна.

А вече понякога даже да не съм съгласна за нещо с нея винаги я слушам, защото знам, че е права, дори да го разбера след време и наистина се оказва след време, че е права. Хубаво е да имаш човек, който има опит, защото на 20 години е много трудно.

- Кой е най-полезният съвет, който си получила от майка ти ? 

- Те са много неща, не знам… Може би най-важното нещо на което ме е учила и все още ме учи е да бъда по-смирена, защото тя е минала през целия този път, видяла е много неща и понеже аз съм много млада тя вижда, че понякога съм твърде емоционална. Винаги успява да ме приземи. 

- Какви са твоите стремежи ?

- Да кажем, че мисля мащабно и искам да се развием навън. Това ми е главната цел, но тя изисква много време, отдаденост и работа. Аз съм млада и мисля, че ще успея.

- Остава ли ти време за личен живот ?

- Не, не ми остава време за личен живот. Тези които не ме познават си мислят, че съм много контактна, защото съдят по снимките ми в социалните мрежи, но всъщност не е така. Хората около мен се броят на пръстите на едната ми ръка. Те са много заети, защото имат амбиции в живота.

Например най-добрата ми приятелка в момента е на морето, чуваме се през ден или всеки ден, но в момента сме далеч една от друга и няма как да се виждаме всеки ден. 

- Ухажвана жена ли си ?

- Пишат ми, да, но аз в момента съм се съсредоточила изцяло върху работата ми и тези неща са ми на последен план. Вярвам, че ако се влюбя ще бъде нещо непринудено и ще стане, когато трябва да стане. Не мисля, че трябва да си пиша с някого и да влизам в глупави чатове, за да намеря човек до мен. Не мисля, че това е правилният начин и като цяло не го търся.

- Има ли родни дизайнери, които харесваш и би искала да постигнеш техните успехи ?

- Много уважавам моите колеги и се радвам, че въпреки условията в България те поддържат високо ниво на работа, но не искам да копирам нечии успехи. Смятам, че всеки трябва да има собствен път и развитие.

При мен вдъхновението идва от преживявания, от събития, които се случват в живота ми. Нещата, които се случват не са вдъхновени от какво съм видяла тук-там или кой дизайнер ме е вдъхновил. Ако гледам как да бъда като другите това нещо само ще ми попречи.

- Трудно ли е да се пробие в България като дизайнер ?

- Трудно е да се пробие не само в България и не само като дизайнер. Но още по-трудно е да се задържиш. Ние сме още в началото, само времето ще покаже колко сме добри в това нещo.

- Да очакваме ли изненади от теб и бранда ти ?

- Очаквайте новата ни колекция да бъде качена до края на август месец. Искам да кажа че линията ще бъде коренно различна от това което сме показали досега.  Сигурна съм, че ще бъде много по-различна и от това, което се предлага в България.

Също така и известна личност, която е инфлуенсър има абсолвентски бал и след две седмици ще може да я видите на бала й облечена с наш модел. Ще бъде много елегантна и красива.