Студенти от Нов български университет организираха дипломно модно ревю като темата им беше Етичната мода. 

Завършващите бакалавърската програма "Мода" и техните преподаватели насочиха вниманието на присъстващите към проблемите, които виждат, при начина, по който работи модната индустрия в момента.

Чрез своите колекции, дизайнерите повдигат сериозни теми като експлоатацията на човешки и най-вече на детски труд, екологичните щети, използването на опасни химикали и отпадъци, както и жестокостта над животни.

Тяхната "етична мода" се изправя срещу така наречената "бърза мода", която се предлага на достъпни цени. Опасни са обаче условията й на труд в производството, а работниците са принудени да се трудят извънредно срещу минимално заплащане. 

"Идеята беше на преподавателите ни, но всички приехме присърце темата и довършихме самата идея да придобие този вид. Всеки си я погледна по различен начин. Аз я разгледах от гледна точка на това, че държа хората, които работят в индустрията да се чувстват оценени. 

На моите етикети пишеше името на човека, който всъщност е направил дрехата. Така показвам нужното уважение на тези хора", разказа пред TrafficNews Кирил Георгиев, студент в Нов български университет.

Кирил сподели, че близо пет месеца е подготвял цялата си колекция и всичко при него е било основно ръчна работа. Той е категоричен, че се радва на избора си за бакалавърска степен, а магистратурата му ще бъде "Мода и бизнес стратегии" отново в същия университет.

Според него в България хората стават все по-ориентирани, интересуват се и четат етикетите на дрехите.

"Не е важно дали ще учиш мода в България или в чужбина, по-важно е какво си готов да приемеш като знания от преподавателите ти. Ние имаме достатъчно много примери за български дизайнери, които са завършили у нас, а в момента преподават и тук, и в чужбина", разказа още младото момче.