Всеки един зрител, искащ да посети футболни срещи в България, ще трябва предостави личната си карта и поименния си билет на входа на стадионите. Нововъведението влиза в сила от утре – 8 август, след като бяха приети законовите промени за борба с футболното хулиганство.

Още на мача между Ботев Пловдив и Царско село тази събота, феновете трябва да знаят, че ще бъдат спирани на входа от администратори на лични данни. 

С въвеждането на поименните билети на всеки талон трябва да има личните данни на притежателя му наред с мястото и сектора, от който ще гледа срещата. С тази мярка се предполага, че ще бъде по-лесно за полицията да реагира и да търси извършителя на дадена противообществена проява.

Данните ще бъдат снемани от лицензиран администратор на лични данни и ще бъдат съхранявани съгласно изискванията на закона.  Администраторите са длъжни да пазят и съхраняват личните данни и да не допускат тяхното използване за други цели.

Тъй като в много случаи зрителите на мачовете у нас си взимат билетите непосредствено преди футболната среща, ще бъде създадена организация за по-бързо влизане на стадиона.

Новите мерки са свързани с изпълнение изискванията на чл. 11 (3) от ЗАКОНА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД ПРИ ПРОВЕЖДАНЕТО НА СПОРТНИ МЕРОПРИЯТИЯ.