България продължава с отличното си представяне на европейското по волейбол за мъже. Нашите грабнаха трета поредна победа от началото на шампионата, след като пронизаха Португалия с 3:1 във френския град Монпелие и взеха реванш за поражението си от този отбор в Лигата на нациите по-рано през годината. След убедителните успехи с по 3:0 срещу Гърция и Румъния, този дойде по-трудно, но отборът на Силвано Пранди сам си усложни живота, след като загуби сигурен втори гейм от 6 точки аванс. Сервисът се оказа ахилесовата пета на трикольорите, но в атака те бяха доста по-добри от съперниците си и отново показаха, че са готови за нещо значимо на това първенство. С най-голям принос за победата, която класира нашите на осминафинал, бе Цветан Соколов, завършил мача с 33 точки!

В първия гейм поведохме с 3:0, но допуснахме 6 безответни точки. След това нашите догонваха, като трудно се справяха с блокадата на португалците. Към края на гейма обаче се разигра Цвета Соколов, който буквално бомбардира съперниците със сервиса и забивките си и националите успяха да обърнат нещата в своя полза.

Втория гейм буквално го подарихме на Португалия. В началото Соколов продължи да тероризира съперниците си с мощните си атаки, а Грозданов нападаше ефективно през центъра и нашите поведоха с 20:14. След това „мореплавателите“ отново заздравиха блокадата, застигнаха ни и успяха да ни обърнат в дълъг гейм, завършил 30:28. В тази част решаващ за поражението се оказа и слабият ни сервис – от началото на мача нашите допуснаха цели 15 грешки до момента.

В третия гейм кошмарът бе на път да се повтори. С поредната порция мощни атаки на Соколов и отлично включване на Теодор Тодоров нашите поведоха с 8:3, 12:5 и 13:8, но отново допуснаха Португалия да ги застигне, най-вече с отличната си защита. Все пак в края не националите не допуснаха обрат и излязоха с едни гърди напред.

В третия гейм бе ред на нашите да обръщат. Те изоставаха с 10:14, но отново благодарение на Соколов и отличната игра на Грозданов на блокада и в нападение, поведоха с 21:19, след което затвориха мача с директна точка от сервис на Тодор Скримов.

БЪЛГАРИЯ - ПОРТУГАЛИЯ 3:1 (25:22, 28:30, 25:23, 25:22)

БЪЛГАРИЯ: Георги Сеганов, Цветан Соколов 33, Мартин Атанасов 4, Тодор Скримов 13, Виктор Йосифов 2, Светослав Гоцев 2 - Теодор Салпаров-либеро (Николай Пенчев 1, Теодор Тодоров 4, Алекс Грозданов 7, Добромир Димитров)

Старши треньор: СИЛВАНО ПРАНДИ

ПОРТУГАЛИЯ: Мигел Тавареш 5, Марко Ферейра 16, Лоуренсо Мартинс 4, Алешандре Ферейра 22, Нуно Тейшейра 5, Филип Цветичанин 7 - Жануарио Алвар-либеро (Жоао Шимоеш 7, Тиаго Виолаш, Фелипе Мартинс, Бруно Куня 1, Жоао фидалго-либеро)

Старши треньор: УГО СИЛВА.