Треньорът на един от най-добрите ни плувци пловдивчанинът Йосиф Миладинов - Стефан Георгиев даде интервю пред TrafficNews, в което говори как е бил открит плувецът и какви са неговите шансове за медал от Олимпийските игри. 

Йосиф Миладинов успя да спечели квота за Олимпийските игри през 2019-а година, когато печели квотата е едва на 16 години, правейки го един от най-младите плувци спечелили квота за олимпийските игри. През същата година печели бронзов медал на 50 м. бътерфлай на световното първенство за юноши в Будапеща, Унгария. През миналата година е на второ място в света на бътерфлай. Чупи няколко от националните рекорди на България в плуването, а в последните години подобрява собствените си постижения. Миладинов е състезател на ПК Младост 91 негов първи треньор е Славяна Раденкова, а след това негов наставник става Стефан Георгиев. Тренира в Германия и Швейцария. До момента той е третият българин с квота за олимпийските игри в мъжкото плуване след Антъни Иванов и Калоян Лефтеров.

- От колко години работите с Йосиф Миладинов, какъв е той като спортист и като човек?

- Йосиф Миладинов е откритие на госпожа Славяна Раденкова, която беше в нашия клуб. Дядо му го е завел за първи път в басейна. Основата като техника му даде госпожа Раденкова. В пети клас го приех аз в спортното училище и му дадох по-нататъшната основа. След това той замина за Германия, където тези четири години явно немското плуване не е за подценяване. Организацията основно в Източна Германия е на много високо ниво и тренировъчния процес. След това замина за Швейцария и направи резултатите, които го изстреляха към Олимпиадата. Беше правил рекорди и преди това в Германия. Не можем да кажем, че той е случаен плувец. Той е шампион още от малък.

- Спомняте ли си какво му казахте на първата тренировка?

- Едно много качествено момче, имаше още какво да направим в техническо отношение.  С мен тръгна към голямото плуване. Казах ме, че без труд и без себераздаване в тренировките той няма да успее по-нататък. Йосиф е един огромен талант. Надявам се в момента да работи добре, защото бъдещето е пред него. Той доста млад състезател със страхотни постижения за възрастта си.


Йосиф Миладинов

- Кога разбрахте, че Йосиф може да постигне много?

- Йосиф го следя още от малък. Той просто се открояваше от останалите като качество, ръст и интелект. Леко хваща водата и леко плуваше. Това му помага много и ще му помогне за в бъдеще.

- Какво бихте му пожелали?

- Пожелавам му на първо място да си събере малко акъла. Знаете когато има повече внимание за един млад спортист винаги трябва да се внимава. Федерацията направиха хубаво, че ги събраха на централизирана подготовка. Така са на лагери и под контрола непрекъснато. Мисля, че съм на прав път в това отношение.

- Смятате ли, че е близо до олимпийски медал?

- Това е нож с две остриета, колкото и близо да е олимпийски медал, така може да изскочи отвсякъде. Зависи много от концентрацията му, а той е много млад състезател. Резултатите му са впечатляващи за тази млада възраст, но има доста опитни състезатели, които няма лесно да се предадат. Тъй като няма много състезания ние не знаем кой как се готви. Надявам се да влезе на финала. Но всичко зависи от неговата концентрация, форма, представяне и плуване. Ако не е в добра форма ще му е много трудно. Има велики нации в плуването с много големи традиции.