Бърнард Томич не смята историята покрай дискусионно наложената му голяма глоба на турнира Уимбълдън за приключена. Австралиецът ще търси правата си в съда, след като заяви, че въпросът е принципен, а не се отнася до размера на загубената сума. Тенисистът загуби всичките си заработени 45 хиляди паунда от турнира, след като бе обвинен, че не е играл според възможностите си в мача си от първи кръг. Австралиецът загуби за само 58 минути с 2-6 1-6 4-6 от Жо-Вилфрид Цонга.

Мнението на съдията е, че представянето на Бърнард Томич в двубоя му от първи кръг срещу Жо-Вилфрид Цонга не е отговаряло на професионалните стандарти, се казва в изявлението на организаторите. „Поради това му бе наложена максималната възможна глоба – 45 000 паунда.

Много се изговори по въпроса след това, в дискусията се включиха Ник Кирьос и Новак Джокович, като сред колегите му доминираше мнението, че наказанието е прекалено сурово и все пак той е положил някакви усилия, за да стигне до основната схема и не заслужава да бъде лишен от цялата сума. След двубоя самият състезател обясни, че не се е чувствал добре поради голямата разлика в температурите между Англия и Турция, където е било предишното му участие, и реши да обжалва глобата, пише tenniskafe.com.

Летях от Турция, след като играх при 40-градусова жега и отпаднах на четвъртфинал. Това ме изтощи и през уикенда не се чувствах добре. След това се състезавах срещу един от петте най-добри тенисисти на трева и загубих с 6-2 6-1 6-4 – не с 6-0 6-0 6-0.

Бившият №17 реши да обжалва решението, като това доведе до отговор от страна на директора на комитета на турнирите от Големия шлем Бил Бабкок. Копие на писмото, отправено към тенисиста, бе предоставено от Бабкок на The New York Times:

Ако има начин да подобриш държанието си и да покажеш уважение към турнирите от Големия шлем, спорта и себе си, тогава бих склонил да ти дам последен шанс и да обърнем положението. Ето какво ще направим: ако не получиш нито едно наказание в следващите си осем участия на турнири от Големия шлем, ще ти върнем 25% от взетата сума. Честно казано, аз съм скептичен и не вярвам, че можеш да постигнеш тази промяна в държанието си на корта. Без съмнение други ще са още по-скептични. Успех и се надявам да бъда приятно изненадан от твоята предстояща успешна промяна.