България се падна с отборите на Македония, Исландия и Албания в Група А на турнира от Купа Дейвис – неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже. В Група В са тимовете на Монако, Кипър, Андора и Сан Марино. Срещите са от утре до събота - в навечерието на Великден, на кортовете на ТК Локомотив в Пловдив, входът е свободен. Надпреварата е от трета група на Евроафриканската зона, като само победителят в турнира ще се изкачи в по-горната втора група. Играе се всеки срещу всеки в двата потока, победителите в двете групи ще определят в събота отбора, който ще спечели промоция за втора група. По-задните в класирането ще играят за разпределение на останалите места.

Първият мач на нашите е срещу Албания утре. Играят се два сингъла и един мач на двойки, който се провежда, независимо от резултата от срещите поединично. Двубоите започват в 11 часа със сблъсък между вторите ракети. Капитанът на България – пловдивчанинът Тодор Енев е заложил на съгражданина си Димитър Кузманов, Александър Лазов, Васил Младенов и дебютанта Адриян Андреев.

Какъвто и да е жребият – мачовете ще са трудни и ще дадем не 100, а 200 процента, за да се класираме по-нагоре. Радвам се, че се завръщаме в Пловдив, където сме играли паметни срещи за Купа Дейвис и сме ги печелили, заяви Енев. Именно той бе един от факторите за голямата победа на нашите през 2006 година срещу отбора на Кипър, в който играеше тогавашният финалист от Открития шампионат на Австралия и 25-и в света Маркос Багдатис. Президентът на ТК Локомотив и вицепрезидент на федерацията по тенис Георги Крумов припомни, че общо 10 пъти Пловдив е домакин на срещи от Купа Дейвис, като в два от тези случаи България се е класирала в по-горна група. Той благодари на Община Пловдив за съдействието по организацията на турнира.

Естествено е да има предстартова треска в родния ми град пред родна публика, важното е тя е да е в границите на нормалното, каза първата ни ракета Димитър Кузманов. Останалите момчета призоваха феновете да ги подкрепят и потвърдиха, че са добре подготвени за изпитанието.