От днес започват 24-те Зимни олимпийски игри в китайската столица Пекин. Организаторите обаче са изправени пред сериозни проблеми, които са свързани най-вече с коронавирус. 

Положителните тестове на хора свързани с игрите на ден варират между 40-60 души. Така може да се наложи много спортисти да останат карантирани и въобще да не стартират на игрите. Сами спортисти пък са изолирани в два типа балони - единия е ако дадат положителен тест - те отиват в хотел за карантинирани и нямат право да излизат. Ако са с отрицателен тест са в балон, а излизането е само за тренировки и състезания, но само чрез транспорта осигурен от организаторите. Така Олимпиадата се превръща в нещо като лагер. 

За разлика от лятната олимпиада в Токио през миналата година, когато положителните тестове бяха доста малко сега покрай Омикрон се очакват доста положителни тестове. Имаше и случай с представителка на Белгия в скелетона, която умоляваше да бъде върната в олимпийското село, защото е с отрицателен тест. Ким Мейлеманс даде положителна проба и беше седем дни в карантина, въпреки че вече имаше отрицателен тест. Организаторите я преместиха от хотела за карантирани в олимпийското село. 

Проблемът с публиката също не е за пренебрегване. На този етап 30% от капацитета на залите и съоръженията може да бъде зает само от местни фенове, но не е изключено и някои състезания да останат и без публика. 

Освен това Олимпиадата има и на фона на сложната политическа обстановка. Конфликтът в Украйна, а западните страни бойкотираха игрите и те няма да изпратят официална делегация в Пекин. 

Със сигурност днес ни очаква доста сериозно зрелище при откриването. Церемонията е от 14:00 б.в. и се очаква китайците да направят запомняща се церемония, а големият въпрос е как ще бъде запален олимпийският огън. 

Въпреки всичките проблеми ще видим доста емоции, изненади, запомнящи се моменти и рекорди на игрите.

Общо 16 българи ще участват в Пекин.

Ето и пълния списък на българите:

Сноуборд

Радослав Янков

Алпийски дисциплини

Алберт Попов
Ева Вукадинова
Камен Златков

Ски-бягане

Симеон Деянов

Ски-скок

Владимир Зографски

Биатлон

Владимир Илиев
Антон Синапов
Димитър Герджиков
Благой Тодев
Милена Тодорова
Мария Здравкова
Даниела Кадева
Лора Христова

Фигурно пързаляне

Александра Фейгин

Шейни

Павел Ангелов