20-годишната изгряваща звезда на световния тенис Стефанов Циципас хвърли бомбата на осминафиналите на Открития шампионат на Австралия по тенис. Гръцкият състезател детронира шампиона от последните две години и носител на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер с 6:7 (11), 7:6 (3), 7:5, 7:6 (5) в невероятен мач в Мелбърн.

Циципас игра изключително смело и разкрепостено и в същото време – мъдро и пресметливо, демонстрира безупречна техническа и тактическа подготовка, сменяше ритъма, излизаше често на мрежата /общо около 60 пъти с над 50 процент успеваемост/ и разстрои напълно играта на швейцареца. Също така гъркът показа невероятна психическа устойчивост в решителните моменти от мача , и по нищо не личеше, че е едва на 20 години. За целия мач Циципас успя да спаси общо 12 точки за пробив. За разлика от него Федерер не бе на познатото ниво, допусна твърде много грешки, не бе достатъчно агресивен и закономерно загуби.

Циципас сдаде първия сет след маратонски тайбрек, не без помощта на зрител от публиката, който извика „аут“ при една спорна топка по време на разиграване. Това наруши ритъма на Циципас в разиграването, но след това той успя да се събере напълно и успя да осъществи пълен обрат. Следващият съперник на Циципас е испанецът Роберто Баутиста Агут, който победи миналогодишния финалист Марин Чилич в пет сета.