Едно пловдивско момче продължава да показва как успехите в спорта са възможни не само благодарение на пари и спонсори, но и с помощта на желание, отдаденост и много, много приятели и подкрепа от най-близките хора. Мотоциклетистът Васил Кичуков е нагледен пример за самороден талант, който за съжаление, страда от липсата на финансови средства в този изключително скъп спорт. Но пък може би титлите и медалите са още по-сладки, когато са постигнати с безрезервната подкрепа на приятелите му, какъвто е неговият случай.

Миналата година Васко стана републикански шампион по мотоциклетизъм на писта в клас formula 600. Точно преди 10 години по същото време той бе удостоен  с титлите Източноевропейски вицешампион и републикански шампион в клас SP 125 до 18-годишна възраст. Оттогава насам прави няколко опита да се върне на пистата и да покаже уменията си, но все безуспешни, поради липсата на спонсори. Едва през 2018 г. негови приятели се заемат да му осигурят  нови гуми и консумативи за всяко едно състезание, за да може да се бори за титлата.

Моторът с марка СУЗУКИ модел 600, с който той се състезава, е произведен през 2006 г. и не е от най-конкурентните, но благодарение на способностите си и огромното си желание Васил Кичуков успя да спечели титлата само с 5 участия в шампионата от състоялите се 7 старта за сезона! При това с като дебютант в този клас. А само преди броени спечели и състезанието в Долна Митрополия – едва първо за него през настоящия сезон, отново поради липса на средства и спонсори. Стартът бе в памет на Димитър Калчев, но тази победа посвещавам на един мой много добър приятел, който вече не е сред нас – Васко Стефанов – Гущера, споделя пловдивският мотоциклетист.

Васко Кичуков е роден през 1990 г. Състезава се от 2005 година, когато е на 14 година – минималната позволена възраст за този спорт. Имах голямо желание още от малък, гледах световния шампионат по телевизията и много исках да практикувам този спорт, спомня си Васко. Всъщност след титлата му през 2008 година е принуден да прекъсне за цели 5 години поради липса на средства. И тук само за справка – един комплект гуми струва между 600 и 800 лева, а за едно състезание трябват два комплекта. Около 1500 лева са само гумите за състезание, без да смятаме другите разходи, свързани с екипировка, пътувания и т. н. Трябват около 20 000 лева само за гуми на сезон. Васко работи като автомонтьор на тежкотоварни автомобили и заплатата му не стига да подсигурява участията си в състезания.

Мотоциклетистът започва кариерата си в пловдивския клуб Супер мотор спорт Никифоров, който вече не е активен. В момента се състезава за софийския Зедмото, който помага с каквото може. През 2016 година кара само в едно състезание, през 2017 г. – в нито едно. През 2018 г. приятелката му Таня спестява от средствата за абитуриентския си бал, за да му купи гуми. Още на първото състезание става пръв. За втория старт в гръцкия Серес приятели му събират пари, за да му помогнат. Седмица преди състезанието обаче Васко пада по време на тренировка на писта Дракон в Калояново и чупи мотора си. Отново приятели му помагат неимоверно – с дарения на части, направата на ауспух и спойлери. Най-големият му конкурент от Бургас и негов голям приятел Янислав Димитров пък лично му помага да превози мотоциклета до Серес. Там Васко го побеждава и в двата старта, а опонентът му остава втори. Всъщност и самият мотор му е докаран от приятели от Италия преди повече от 2 години – бил е за части, но Васко си го сглобил, за да го приведе в състезателен вид.

Тази година помощта и подкрепата за пловдивския талант продължават с пълна сила. Състезателят отново не разполага със средства, но познатите му подемат инициатива във Фейсбук и събират около 2000 лева за две състезания в България. Едното бе в Долна Митрополия, за което споменахме и бе спечелено от Васко, другото ще бъде в края на август – на същото място.

Имал съм разговори с големи фирми с много възможности, но са ми отказвали. Всичко дотук съм постигнал единствено с помощта на приятели, споделя Васко, който се надява все пак да намери спонсори, за да продължи пълноценно кариерата си. Иначе приятелката ми, родителите ми, нейните родители ме подкрепят и ми помагат с каквото могат, както и всичките ми познати, за което съм им благодарен, допълва той. Продължавам да имам желание, искам да карам в по-горния клас formula 1000, в който конкуренцията е по-голяма и искам да видя докъде са ми възможностите. Със собствени средства обаче това няма как да се случи. Тази година Янислав Димитров от Бургас ще стане шампион, което ще бъде напълно заслужено. Пожелавам му успех и занапред, завършва Васко.