Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна рубриката "Олимпийските медалисти на Пловдив", в която ще Ви представим мъжете и жените, прославили града ни. 

В поредната част от рубриката ще Ви запознаем с гребкините Ана Бакова и Марияна Сербезова, която печели бронзов медал от Олимпиадата в Москва през 1980г. 

Ана Бакова е родена на 22 февруари 1957г. в Перущица. Стартира да тренира гребане от 1972г. при Милка Кулева. Тя става многократна републиканска шампионка и призьорка от редица реномирани регати. 

Участва общо на пет световни първенства и има пълен комплект от медали на шампионатите. В това време все още не се провеждат европейски първенства. През 1977г. на шампионата в нидерландската столица Амстердам печели две бронзови отлиция на четворка скул. Следващата година 1978г. е тя става световна шампионка в Нова Зеландия отново на четворка скул. През 1979г. в Блед, Югославия на четворка скул печели сребърен медал. 

През 1980г. в Москва на олимпийските игри Ана Бакова заедно с Марияна Сербезова са в четворката скул за България. С тях са още Румеляна Бончева и Долорес Накова, а рулеви е Анка Ефтимова. 

Българската двойка тръгва много силно игрите и печели серията си с 3:14.91 мин., изпреварвайки лодките на СССР и ГДР, които са и основните фаворити за медалите. Така българките се класират директно за финала, а СССР и ГДР трябва да си осигурят място на финала чрез репешажи. 

Във финала са лодките на България, СССР, ГДР, Румъния, Полша и Нидерландия. След много успорвана битка четворката скул на ГДР става олимпийски шампион с 3:15.32 мин. Със среброто са домакините от СССР с 3:15.73 мин., а българската лодка приключва на третото място с бронзовите медали с време 3:16.10 мин. 


Четворката скул на България с бронз от олимпийските игри

След олимпийските игри Ана Бакова печели отново медал от световно първенство - бронз през 1981г. в Мюнхен, Германия отново на четворка скул. През последното си световно първенство през 1982г. тя завършва на шестото място на четворка скул. Приключва състезателната си кариера през 1984г. На турнира "Дружба" в Москва, който е алтернативен на олимпийските игри, след като СССР и страните от Източния блок бойкотират игрите в Лос Анджелис през 1984г. Бакова печели сребърен медал на двойка скул. 

Марияна Сербезова е родена на 15 октомври 1959г. в Пловдив. Стартира в гребането също като Ана Бакова през 1972г. и при треньорката Млика Кулева. Тя е била състезател на Тракия Пловдив, Академик София и Левски Спартак. Многократна републиканска шампиона и призьорка от редица реномирани регати. 

През 1991г. приключва състезателната си кариера, а година по-късно преподава физическо възпитание в училище в София. С Ана Бакова се засичат два пъти на големи първенства. През 1979г. печелят сребро на четворка скул в Блед, Югославия и спомената Олимпиада през 1980г. в Москва, когато печелят бронза. През 1986г. участва на световното първенство в Нотингам и заем четвъртото място на четворка скул.