Великият Роджър Федерер за пореден път пренаписа историята на тениса. Гениалният швейцарец спечели най-престижния турнир в света - Уимбълдън, за рекорден 8-ми път в кариерата си. До момента Роджър делеше първото място по този показател с американеца Пийт Сампарс, но сега излезе еднолично начело. За целия турнир шампионът не загуби нито сет, а единствено полуфинала му с Томаш Бердих надхвърли 2 часа.

На финала Федерер отново показа извънземен тенис, макар и в невечерието на 36-та си годишнина, която ще навърши идния месец, и не даде шанс на хърватина Марин Чилич - 6:3, 6:1, 6:4. Чилич игра с контузия и в средата на втория сет дори се разплака, докато физиотерапевтът му оказваше помощ. В крайна сметка доигра мача и се държа достойно. За Федерер това бе 19-и трофей в Големия шлем - постижение, което едва ли ще бъде надминато в обозримо бъдеще.

С поредния си грандиозен успех Федерер ще се изкачи до 3-то място в световната ранглиста след Анди Мъри и Рафаел Надал и пред Новак Джокович. Това е втората му титла в Големия шлем за тази година след трофея в Мелбърн през януари.