Волейболистката с най-дълъг стаж в Марица (Пловдив) Ивелина Монова напуска клуба в посока Румъния. Тя ще играе в един от силните отбори от северната ни съседка – Щиинца (Бакъу).

През миналия сезон в румънския елит Щиинца завоюва бронзовите медал. Тимът от Бакъу е редовен участник в европейските клубни турнири, като през настоящия сезон ще участва във втория по сила европейски волейболен турнир – за Купата на ЦЕВ. Първи съперник на Монова и новите и съотборнички през ноември и декември ще бъде сръбският Железничар (Лайковац).

В шампионата на Румъния, който започва на 27 октомври, Ива Монова ще си съперничи с друга доскорошна маричанка и близка своя приятелка – Лора Китипова. По-рано през лятото националната разпределителка премина във Волей Алба (Блаж).

Либерото е единствената волейболистка на маричанки, която е била част от състава на Жълто-сините за всичките девет спечелени трофея в историята на клуба при жените – четири шампионски титли в НВЛ, четири пъти Купа България и веднъж Суперкупа България.

Ива е продукт на школата на Марица. Тя има един сезон в чужбина с екипа на германския Алианц МТФ (Щутгарт) през сезон 2012-2013, преди отново да се завърне в Марица и да стане част от най-успешния период в историята на клуба.

Монова участва на Световното първенство в Япония, от което се завърна в събота. Тя е участник и на Световното през 2014 в Италия и Европейско първенство по волейбол през 2011 година в Италия и Сърбия.

Междувременно и трите нови чуждестранни попълнения в Марица (Пловдив) пристигнаха под тепетата в първите дни на тази седмица и вече направиха първите си тренировки с шампионките на България в зала Лаута под ръководството на завърналия се от Световното първенство в Япония старши-треньор Иван Петков.

Една по една в Пловдив пристигнаха хърватската разпределителка Ана Гърбац, канадската централна блокировачка Дженифър Крос и американската нападателка Алекзандра Холстън, като и трите заявиха, че първите им впечатления са отлични и вече се чувстват добре при Жълто-сините.

Треньорите Иван Петков и Николай Касабов нямаха време да почиват след завръщането си от ангажиментите си с националния отбор. Националното либеро Ивелина Монова също взе участие в днешните занимания. На другото либеро Жана Тодорова и центъра Нася Димитрова, които изнесоха голяма част от тежестта по време на многото мачове на Лъвиците в Япония, бе даден кратък отдих и се очаква те да се присъединят към шампионките в четвъртък.