Българин от Силистра се нареди сред най-издръжливите атлети в света. Тодор Димитров достигна финала на най-изтощителния маратон в света "Ултрамаратон 3100 мили Себенадминаване", който се проведе в Ню Йорк от 16 юни до 6 август. Заради изключителната трудност на състезанието до него бяха допуснати само осем души. 51-дневната надпревара се проведе в квартал "Куинс" в американския метрополис.

Тодор сподели пред TrafficNews, че зад гърба си има много маратони, но бягането в Ню Йорк е най-голямото му предизвикателство досега. Почти два месеца той и подбраните участници от Австрия, Словакия, Русия, Нова Зеландия, Ирландия и Финландия са бягали по 18 часа всекидневно.

"От тия 18 часа чисто физически ти няма как да нямаш някакви почивки. Различните бегачи си правят по 2-3, понякога 4. Средно аз си правех по две почивки, а в движение се хранех. По регламент през нощта има 6 часа за почивка, през които трябва да стигна до мястото, където почивах и да си взема душ.

Преглеждах си ходилата, да няма проблемни области и след това имах почивка - около 4 часа сън. В началото дори ми се събираха по-малко часове за пълноценен сън", разказва пред TrafficNews Тодор.

Димитров е от Силистра и е преподавател във Военната академия в София. Според него службата му като военноморски офицер му е помогнала в изграждането на воля и дисциплина.

Нито веднъж не си е помислял да се откаже, бил е категоричен: щом е отишъл на състезанието, ше го изкара докрай.

"Мотивирах ума си под една или друга форма. Защото човек не може да разчита винаги на физиката - колкото и да си силен понякога започват различни болежки", споделя той.

Тодор Димитров е готов за ново предизвикателство. Съвсем скоро той ще се впусне в най-известното планинско състезание UTMB, което е популярно с дългата си дистанция PTL.

"За пръв път ще има български отбор на това състезание в Алпите. Ще бъда в отбор с още двама българи - отборът ни се казва "Български лъвове".

По принцип не би трябвало толкова бързо след предишното ми състезание да се отправям към друго, но ни бяха одобрили по-отрано, затова ще го направим. Надявам се и там успешно да завършим", каза още пред TrafficNews Тодор.