България приключи с четири европейски щанги завършилото този вторник Европейско първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в София. Абсолютен шампион стана най-силният ни щангист Карлос Насар, който беше определен за най-добрия щангист на шампионата. Европейски титли донесоха още Ангел Русев, Божидар Андреев и Габриел Маринов

Медали завоюваха още Иван Димов, Джан Зарков и Христо Христов

България завърши на второто място в общото отборно класиране със 7 медала - 4 европейски титли, два сребърни и един бронзов медал.

В класирането в отделните категории изтласкване и изхвърляне страната ни също беше втора с 11 златни отличия, 4 сребърни и 4 бронзови или общо 19 медала.

Всички тези успехи обаче дойдоха на фона на неспирни скандали във федерацията и безпаричие. 

Щангистите разкриха, че не са получавали заплати от два месеца, което е скандално само по себе си особено, когато предстои такъв важен форум и то в България. Ангел Русев призна, че дори не е бил поздравен от сегашния председател на федарцията Ариф Маджид. 


Ангел Русев

Естествено скандалите в щангите нито са нещо ново, нито нещо, което може да изненада, защото през годините сме се нагледали на какво ли не. Факт е обаче, че от това да те органичат в повечето състезания, да ти вземат лиценза и да те изгонят от Олимпиади все мислехме, че не може да е по-зле. 

Сега ситуацията обаче също не е никак розова. Всъщност Европейското беше омаскарено с грандиозен скандал за подкуп. Синът на треньора на националния отбор Иван Иванов, който беше служител на Министерството на спорта се оказа, че е искал подкуп на президента на федерацията Ариф Маджид. Иван Иванов и неговият син бяха арестувани и в момента се води досъдебно производство. 


Божидар Андреев

Малко преди Европейското пък Ариф Маджид обяви, че ще подаде оставка на предстоящото Общо събрание на федерацията. Той дори каза, че няма смисъл да продължава, но по-малко от 24 часа след това промени решението и заяви, че няма да подава оставка и остава начело на федерацията. 

Иначе на 14 март предстои Извънреден конгрес на федерацията по щанги и там се очакват и доста драми. 

Всъщност всички тези неща стават само година, след като официално бяха сложени край на предишните драми във федерацията. Тогава Ариф Маджид беше официално вписан в Търговския регистър като новия президент на федерацията, въпреки че беше избран за такъв още през 2021-ра година. 

Габриел Маринов

Тогава Маджид обяви, че се слага край на драмите, но за съжаление нещата ескалираха и година по-късно отново има много неясноти, много въпроси, малко отговори и още не е ясно кога щангистите ще си получат парите, които са си извоювали и са донесли медали на България. 

Най-добрият ни щангист Карлос Насар пък обяви, че всички драми идват именно от Иван Иванов. Той добави, че се готви напълно сам и няма никакво доверие на федерацията и дори си осигурява храната сам по време на лагери, защото го е страх да не му бъде сложен допинг в яденето. 

Насар, който е абсолютен феномен в световните щанги отказа няколко изгодни предложения от чужбина, а последната оферта беше повече от примамлива и беше от Бахрейн, но най-добрият ни щангист заяви категорично, че ще се състезава за България въпреки постоянните драми и липсата на помощ. 

Всъщност точно Насар е най-големият фаворит за олимпийска титла за България на игрите в Париж и дори е много вероятно той да е единственият ни олимпийски шампион през тази година. Което отново говори, че имаме страхотни състезатели, които чупят световни рекорди и прославят родината ни, но трябва да се справят напълно сами и без подкрепа, което наистина е скандално. 

Няма да е никак чудно и след време те да предложат неспиращите оферти от чужбина и да печелят медали и да чупят медали за други държави - нещо, което вече за съжаление сме гледали доста пъти именно в щангите... 


Карлос Насар