По-малко от две седмици остават до Извънредния Конгрес на БФС, на който ще бъде избран нов президент на централата. Събитието ще е на 15 март в хотел “Маринела” в София.

На 29 февруари изтече крайният срок за подаване на документи за кандидадите, които желаят да участват в изборите. Важното уточнение беше, че е задължително кандидат за шеф на централата да бъде издигнат от клуб, който е член на БФС.

След крайния срок общо 7 кандидати подадоха своите документи и ще влязат в рекордната битка за мястото в Бояна. За президентския пост ще се борят Михаил Касабов, Димитър Бербатов, Георги Иванов, Петьо Костадинов, Манол Иванов, Георги Захариев и Георги Градев.

До Извънредния конгрес се стигна, след като президентът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка в края на ноември. Той беше заменен от Михаил Касабов, който е временен председател на централата до новия Конгрес. Касабов беше първият от кандидатите, който влезе в борбата за поста, след като беше издигнат от Славия.

През октомври 2021г. последно имаше Конгрес, когато Борислав Михайлов победи Димитър Бербатов и остана начело на централата. Тогава кандидатите бяха 6, но трима си направиха самоотвод  - Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев.

Така се гласуваше само за Михайлов, Бербатов и Христо Порточанов.

Двама кандидати, които заявиха намерението си да се кандидатират за поста решиха да не го правят и обявиха своята подкрепа за други. Собственикът на Локомотив Христо Крушарски заяви, че няма да се кандидатира за поста и ще подкерпи Михаил Касабов, а Илиян Стоянов, който също беше обявил, че ще се кандидатира, заяви, че ще подкрепи Димитър Бербатов.

Димитър Бербатов

Най-успешният български футболист в последните 15 години. Бербатов започва кариерата си от школата на Пирин, преминава и в школата на ЦСКА, където и дебютира в мъжкия футбол. Продаден е млад в немския Байер Леверкузен, където постепенно изгрява звездата му и се превръща в основен играч на тима и реализира над 80 гола за тима, с който играе и финал в Шампионската лига.

Продаден е английския Тотнъм, в който продължава да бележи и печели първия си трофей в чужбина - Купата на лигата в Англия.

Следва трансфер в Манчестър Юнайтед, превръщайки се в единственият българин играл за Юнайтед. С отбора е два пъти шампион на Англия, веднъж носител на Купата на лигата, два пъти на Суперкупата и един път на Световното клубно първенство. Става и голмайстор на Висшата лига през 2011, ставайки първият българин с такова отличие. Също е финалист в Шампионската лига.

Играе за отборите на Фулъм, Монако, ПАОК и Керала Бластърс. През 2018-а година издаде биографичната си книга "По моя начин".

През 2019-а обяви официалното си отказване от футбола. През тази година обяви кандидатурата си за президент на БФС.

Голмайстор номер 1 на националния отбор с 48 гола, реализирани в 78 мача. Участник на Европейското първенство по футбол през 2004г.

Бербатов за втори път е в борбата за поста, след като през 2021-ра година загуби от Борислав Михайлов Извънредния конгрес на БФС.

Бербатов беше издигнат официално от четвъртодивизионния Пирин (Гоце Делчев), а единствено (Пирин Благоевград) за момента обяви, че също подкрепя кандидатурата му.

Михаил Касабов

Касабов е един от много известните футболни функционери в България и реално е с най-голям опит от всички кандидати. До Конгреса той е временно изпълняващия длъжността президент на БФС.

През 1979 г. започва работа почасово в Международния отдел на Българската федерация по футбол. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Климент Охридски“ през 1982 г.

Той е голям фен на Байерн Мюнхен и е носител на сребърна и златна значка на клуба. Голям приятел е с най-големите легенди на клуба.

От 1984 г. до 1985 г. е служител на Футболен клуб „Левски“. След това се връща в БФС като началник на Международния отдел. През 1987 г. е избран за вицепрезидент на Левски (б.а. – тогава под името Витоша). В периода 1991 – 1994 г. е член на Изпълнителното бюро на Левски.

През 1995 г. е избран за вицепрезидент на БФС. След подадената оставка на Борислав Михайлов като президент на БФС Касабов е избран на 18 октомври 2019 г. за изпълняващ длъжността президент на БФС до насрочване на нов конгрес.

От 18 октомври 2019 г. до 6 август 2021 г. е временно назначен за президент на БФС.

На 12 октомври 2021 г. е назначен за първи вицепрезидент на БФС.

На 27 ноември 2023 г. е временно назначен за президент на БФС.

Михаил Касабов беше издигнат от елитния Славия (София).

Георги Иванов

Георги Иванов е един от най-известните нападатели в последните години в България. Гонзо е сред легендите на Левски.

Той е роден в Пловдив и е син на легендата на Ботев – Александър Иванов.

Гонзо е юноша на Локомотив, където дебютира в мъжкия футбол.

След това играе в Левски, където е сред най-резултатните играчи.

След това играе във френския Рен, турските Самсунспор и Газиантепспор и хърватския Риека. Между тях има още три престоя в Левски.

За Левски е играл 238 мача, в които вкарва 135 попадения.

Прекратява кариерата си през сезон 2008-2009, когато става шампион с Левски, а това е и последната титла на клуба до момента.

В кариерата си е печелил 6 шампионски титли на България и 4 купи на страната с Левски.

Голмайстор е на футболния елит през 2001г.

Бивш национал в периода 1996 – 2006 с 34 мача и 4 попадения.

От 2010 е на различни ръководни постове – включително и директор и старши треньор.

Водил е отборите на Левски, Локомотив Пловдив, Черно море, бил е временно начело и на мъжкия национален отбор.

Бил е спортен директор на Левски и Локомотив Пловдив, а последно беше технически директор на БФС.

Георги Иванов беше издигнат от Ахелой, а подкрепа към кандидатурата му обявиха още тимът от Втора лига Добруджа (Добрич) и женски тим на Пълдин (Пловдив).

Манол Иванов

Той не е сред най-разпознаваемите лица във футболните среди, но беше сред първите кандидати за поста. Той е син на легендата на Левски – Александър Манолов.

Манол Иванов е юноша на Левски, но не е играл за първия отбор.

Той има юридическо образование, а бизнесът му е в сферата на строителството.

Във футбола е бил изпълнителен директор на Нефтохимик в периода 2020-2021.

Иванов е издигнат от футболна академия Арес (София).

Георги Захариев

Захариев донякъде изненадващо се включи в битката ден преди крайния срок. Той е футболен агент и основател на агенция "Кампиония". Владее няколко езика, сред които и китайски.

Иначе той за втори път участва в битката, но през 2021-ра година си направи самоотвод и подкрепи Бербатов.

Кандидатурата му беше издигната от клуба на ФК Пирдоп, както беше през 2021-ра година.

Петьо Костадинов

Петьо Костадинов е роден на 14 април 1963 г. във врачанското село Софрониево. Той е лицензиран мениджър и бивш спортен журналист, като и в днешно време упражнява журналистическата професия под формата на различни коментари.

Съучредител е и член на Българската асоциация на футболните агенти. Костадинов, известен с прозвището си Полковника, е офицер - първенец на випуск Ботевски'86 на военната академия. По-късно специализира журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Работи във вестниците "Народна армия" и "Труд" - член е на Международната асоциация на спортните журналисти.

През 2015 г. Петьо Костадинов издава криминалния роман "Орденът "Винчи" - Скиптърът". Полковника е и основател на фондация "Хайнрих Шлиман" за запазване на българското културно наследство.

През 90-те години на миналия век e търговски директор на ЦСКА по времето на Илия Павлов на стадион "Българска армия". Футболният агент е и бивш член на Управителния съвет на волейболния ЦСКА и на клуба по акробатика на "армейците".

През лятото на 2016 г. Костадинов е председател на учредителното събрание на ЦСКА 1948. Има двама синове. По-големият - Светослав, е администратор на Славия, а Бранимир е основна част от дублиращия отбор на Лудогорец от 2019 г. насам.

Кандидатурата му беше издигната от Гигант (Съединение).

Георги Градев

Георги Градев е роден на 27 декември 1975 година в София. Израства в Мароко, където неговият баща преподава в местен университет. Завършил е Университета в Питсбърг (САЩ) и Бъркбек, Университета на Лондон, където изучава международно спортно право в магистърската програма, която завършва с отличие. У нас е учил в СМГ, НПМГ и УНСС преди да замине за САЩ.

В продължение на пет години (между 2017 и 2022-а) преподава международно спортно право в ISDE Madrid в магистърската степен по международно спортно право. Основател и партньор в най-голямата правна кантора за спортно право в света SILA International Lawyers с офиси в седем държави. Работи като спортен адвокат от 2006 г. с опит в повече от 600 спортни дела. Член на редакционния борд на най-популярното списание за футболно право в света Football Legal. Автор на множество публикации у нас и в чужбина в областта на спортното право.

Георги Градев е и бивш футболист, юноша на Левски, където играе като вратар. След края на спортната си кариера през 2009 г. той започва да се занимава с футболно агентство.

Градев е бивш правен съветник на Димитър Бербатов в кампанията на бившия национал за президент на БФС. В края на миналата година обаче Градев обяви, че напуска екипа на Бербатов, а на 15 януари 2024 г. официално обяви своята кандидатура за президент на футбола у нас.

Неговата кандидатурата беше издигната от ФК Балкан (Варвара).