Емблематично баскетболно съоръжение вече три години почти не се използва за основното си предназначение, а в същото време децата на Академик Бултекс 99, който записа историческо 4-то място в мъжкия елит, няма къде да тренират нормално. До този парадокс се стигна, след като съдът постанови голямата зала Академик да стане собственост на ПУ, а клубът бе принуден да плаща наем.

Залата е построена в средата на 70-те години, а през 80-те, 90-те и началото на миналото десетилетие се превръща в сърцето и душата на баскетбола в Пловдив. Съоръжението с над 500 места се пукаше по шевовете на мачовете на мъжкия и женския отбор на Академик. Жените на Академик Тест станаха шампионки през 2001 година, играха и европейски клубни турнири там с големия руски тим на Динамо Москва. Мачовете си във втория ешелон провеждаше и възродения мъжки отбор на Академик след 2010 година, но от няколко сезона няма живот в съоръжението, а клубът се чуди къде да обучава над 300 деца от школата. През този сезон в залата дори не тренираше и не играеше срещите си баскетболния отбор на ПУ, въпреки че съоръжението е собственост на ВУЗ-а.

Преди залата се стопанисваше от ССК Академик, в който имаше 6-7 вида спорт, но баскетболът бе най-широко достъпен. Правеше се график – мъже, жени, старша възраст, момчета, момичета. В часовете между 12 и 15 часа, когато нямаше тренировки, ПУ си провеждаше занятията по физическо възпитание, разказва Васил Врачев – един от знаменитото поколение от 80-те и 90-те години на Милко Арабаджийски, Здравко Димитров, Божидар Бояджиев, Анастас Чонов и компания и настоящ президент на Академик Бултекс 99. ПУ пък стопанисваше малката зала Академик, която се ползваше и от отбори на Академик. Голямото съоръжение е само за баскетбол – разполага с 4 съблекални и отговаря на всички изисквания за този спорт. След промените от 1989 година мъжкият и женския Академик се обособиха като самостоятелни юридически единици, но смея да твърдя, че би трябвало ние да сме наследници на ССК Академик, още повече, че това е зала само за баскетбол, твърди Васил Врачев.

През 2010 година дадохме собствени средства за основен ремонт на пода и го разчертахме по новите правила. Таблата са наши, кошовете – също се водят на Академик. Парите от Общината за ремонт бяха отпускани на Академик. Ние се грижехме за съоръжението, ПУ плащаше за консумативи. След като присъдиха залата на ВУЗ-а, ни поискаха месечен наем от 800 лева за три тренировки на ден. Мъжкият отбор точно трябваше да започва да играе в НБЛ, но ХЕИ затвори съоръжението. Не виждам причина какво пречи да се провеждат тренировки, недоумява Васил Врачев. В целия град имаме над 300 деца. В момента разполагаме само със залата към Спортното училище, която не може да побере повече от 6 отбора за занимания. Ние имаме общо 23. По един час да им дадем – трябва да тренират денонощно, а са необходими минимум два часа. Всеки ни тупа по рамото и казва, че се развиваме отлично, а никой не мисли за проблемите ни. ПУ стопанисва две зали, които на практика стоят празни през лятото. Искаме да вкараме децата в залите, а те стоят заключени. Уж сме студентски отбор, а вузовете не ни припознават. Не виждам защо да не обединим усилията си с тях. Можем, например, да направим отбор от студенти от различните учебни заведения, който да играе в А група – това е едно от изискванията за тимовете в НБЛ, за неизпълнението на което миналата година ни бе постановена глоба от 18 000 лева. По 200 билета за мачовете на мъжете да купят вузовете и да раздадат на студенти – ще напълним зала Сила, може дори и в Колодрума да играем, продължава президентът на Академик Бултекс 99.

Според него голямата зала Академик е годна за тренировки и мачове, особено ако се направи лек ремонт за около 100 000 лева. Трябва смяна на дограмата, ремонт на пода, термопанели, имаме си и табло, казва Васил Врачев. Бихме могли да направим всичко това, ако ни пуснат да я ползваме, завършва той.

Ако от вузовете имат мнения и препоръки към Академик Бултекс 99 или желаят да пишат на клуба за предложения – могат да го направят на имейл: akademik_vrachev@abv.bg.