Стотици колеги, близки и приятелите на починалите шампиони по вдигане на тежести Милен Добрев и Величко Чолаков отправиха искане да се помогне на децата им. Исполинът от Родопите - Величко Чолаков почина внезапно на 20 август т.г. в родния си Смолян, а най-добрият му приятел Милен Добрев издъхна на 21 март 2015 г. в жилището си в Пловдив. И двамата напуснаха този свят на 35-годишна възраст. Чолаков има син и дъщеря, а Добрев - син. 

Двамата получаваха "пожизнена месечна премия за олимпийските медалисти, прекратили активна състезателна дейност" - на основание чл.59б, ал.2, т.5 от Закона за физическото възпитание и спорта. След смъртта им, децата, освен че остават сираци, остават и без доходите от пенсиите на бащите им. 

Затова техните приятели, почитатели и стотици спортисти призоваха министъра на спорта Красен Кралев да предприеме стъпки за законодателни промени и децата на шампионите и олимпийските медалисти, прославили България, да получават въпросните пожизнени пенсии до навършване на 18-годишна възраст.

"Тези двама велики шампиони вече не са сред нас, но те оставиха огромни спомени и поводи за национална гордост, оставиха също така скърбящи за тях деца, съпруги, роднини и приятели, които имат нужда от подкрепа. Както подкрепяхме тях през годините на световни, европейски и олимпийски игри, нека подкрепим сега и техните деца, като се организираме, за да променим закона в полза на децата, загубили велики шампиони", призовава в групата Димитър Димитров.

Милен Добрев е роден в Пловдив на 28 февруари 1980 година. Той е последният олимпийски шампион на България във вдигането на тежести. Добрев спечели титлата в категория до 94 килограма на Олимпиадата в Атина през 2004 година. Освен това е двукратен световен и европейски шампион. 

Величко Чолаков е роден на 12 януари 1982 година. Известен като "доброто момче" на щангите ни, наричан и с прякора Железния, грамадният спортист от най-тежката категория на спорта - над 105 кг, стигна до Световна и Европейска титла, както и до бронз на Олимпиадата в Атина през 2004 г.