Танците на пилон се струват на зрителите провокативни и красиви, но са и доста трудни. Някои ги определят като спорт, други като танц или изкуство. Една от версиите е, че са възникнали като бойно изкуство, разкри инструкторът по танци на пилон Диана Терзийска пред БТВ. Родината им е Индия и са се зародили през XII век като изкуство за упражнения, наречено Mallakhamb.

Днес танците на пилон са световноизвестен феномен, а в последно време набират все по-голяма популярност и в България сред все повече и различни хора. Диана Терзийска е мениджър продажби във финансова институция, но е открила танците на пилон, докато е била в майчинство.

„Реших, че трябва да спортувам нещо. Нищо не ме беше грабвало толкова, както танците на пилон. Разбрах, че е моето нещо”, разказва Дина.

Разтоварване от тежкото ежедневие чрез polе dance открива и Борислава Киркова, която работи като рекламист.

„Ако имаш спортен опит, това оказва влияние при заниманието с polе dance, но той не е задължителен”, казва Борислава.

Едно от разпространените клишета е, че танците на пилон са само за жени, но все повече мъже също се занимават с това.

„Мъжете възприемат пилона като лост и правят много по–силови елементи от нас”, разкрива Борислава.

„Напредъкът при всеки е различен, някой при втората тренировка могат да правят сложни упражнения”, споделя Деница.

„Танците на пилон като всеки вид акробатика са травматичен спорт, но когато се практикува правилно, контузиите не се случват”, казва Борислава.

Предстои Pole Art Bulgaria, e единственото по рода си професионално състезание по танци на пилон у нас. Първото му издание е било преди 2 години. Събитието е още едно доказателство за заливащата се популярност на това изкуство у нас.