Григор Димитров събуди България с великолепна победа срещу носителя на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер, която го прати за първи път на полуфинал на US Open. Българинът спечели епичния мач с 3:6, 6:4, 3:6, 6:4 и 6:2 след повече от три часа игра.

Досега Гришо беше загубил и седемте си мача срещу швейцареца, който в младите му години беше негов кумир, а нашият даже беше прекръстен на Бейби Федерер.

Хасковлията отново започна неуверено срещу Роже, който направи пробив още във втория гейм на първия сет и само за 6 минути игра поведе с 3:0. Това обаче беше единственият период, в който Димитров напомни за кошмарното си представяне през целия сезон преди последния турнир от Големия шлем за годината. 

След това българинът показа не само великолепна класа, но и изключително хладнокръвие, което му донесе и победата срещу един от най-неудобните съперници в световния елит.

Възлов момент в мача беше при 5:4 в четвъртия сет, когато Димитров спаси пет точки за пробив в гейма и устиска, за да спечели частта с 6:4, с което прати мача в решителен пети сет.

Преди него Федерер поиска медицинска помощ, а след завръщането си на корта беше напълно безпомощен срещу българина, който го помете с два пробива и с лекота стигна до категоричното 6:2. Голямата победа, върнала самочувствието на Димитров, му донесе трети полуфинал в турнир от Големия шлем за кариерата. 

Срещу Федерер българинът направи шест аса и допусна седем двойни грешки. Той вкара 69% първи сервис и спечели 74% от разиграните точки при него. Бившият №3 в света реализира 35 уинъра при 41 непредизвикани грешки.

Маестрото, който има пет титли от US Open, не беше на обичайното си ниво срещу българина и записа 60 непредизвикани грешки при 40 уинъра.

Григор Димитров, който остана единственият непоставен още на четвъртфиналите в US Open, ще срещне в битката си за място на финала руската сензация Даниил Медведев. 23-годишният дългуч накуцваше в началото, но след като поиска обезболяващи елиминира Стан Вавринка с 3:1 сета. Руснакът е спечелил 20 от последните си 22 мача и игра три финала, печелейки титлата в Синсинати, преди да дойде в Ню Йорк. Досега Гришо и Даниил са се срещали два пъти и имат по един разменен успех.

"Много съм щастлив, физически се чувствах добре. Просто не бях играл на този корт доста отдавна и ми трябваше малко време, за да свикна. Първият сет бях нервен, но си казах, че трябва да остана в мача. Във втория сет намерих своя ритъм и усетих, че имам своя шанс при дълги разигравания. Усетих, че Роджър не беше на 100%, а в такива мачове три от пета всичко може да се случи", каза българинът след срещата. Той обясни, че не знае защо и двамата му треньори Андре Агаси и Радек Щепанек са решили да не дойдат в Ню Йорк. "Може би искаха да ме стреснат", предположи Гришо.

Той коментира и следващия си противник. "Медведев прави великолепно лято, той е много труден съперник, но първо искам да се възстановя", заяви българинът, докато приемаше овации от шепата българи на препълнения "Артър Аш стейдиъм".

Победата над Федерер върна Гришо в първите 25 на световната ранглиста, след като преди турнира се беше свлякъл до №78. За последно хасковлията игра полуфинал от Големия шлем в Австралия през 2017 г.  Другото му подобно постижение беше чак през 2014 г. на Уимбълдън.