Роджър Федерер се върна на победния път и приземи Рафаел Надал за малко повече от час с 6:4, 6:3 на финала нап тенис турнира Мастърс в Шонхай. Това бе пети пореден успех на швейцареца срещу големия му противник, като последната победа на Рафа над Роджър датира от близо 4 години. Испанецът обаче продължава да е лидер в директните двубои с 23:15 спечелени срещи. Федерер сложи край на серията от 16 поредни победи на Надал и го спря за трета поредна тила след Ю Ес Оупън и Пекин. Надал така и не можа да затрудни Федерер от посрещане, печелейки само седем точки от ретур за целия мач.

Заради дъжда покривът на залата бе спуснат и това облагодетелства Роджър. Също така Надал игра с превръзка под дясното коляно, но тези факти не омаловажават успеха на швейцареца. За него това бе 94-та титла в кариерата - колкото има и Иван Лендъл. Лидер по този показател е Джими Конърс със 109 турнирни победи. 

Титлата в Шанхай е втора за Маестрото след онази през 2010 година (във финал срещу Жил Симон), докато Надал остана без отличие - това все още е един от малкото турнири, които левичарят от Манакор не е печелил.  Тази година Федерер спечели и четирите си мача срещу Надал и удължи личното си постижение на пет поредни победи и седем поредни сета.