Живата легенда на мъжкия тенис Роджър Федерер предложи интересно обяснение за спечелването на своята 8-а рекордна титла на Уимбълдън. В интервю за Фокс Спортс швейцарецът се изказа изключително критично за поколението тенисисти, в това число и Григор Димитров, които са дошли след него и Рафаел Надал.

35-годишният Федерер вече има 19 титли от Големия шлем срещу името си, като само през тази година спечели две - споменатата в Ол Инглънд Клъб и тази от Аустрелиън Оупън. От думите му излиза, че победата е колкото негова, толкова и на по-младите му опоненти, които не могат да се доближат до нивото на Голямата четворка (Федерер, Надал, Новак Джокович и Анди Мъри, б.р.).

Милош Раонич, Григор Димитров, Бърнард Томич и много други пробиха рано в световния тур, а сега се намират в средата на 20-те си години, без нито един от тях да се показал като реален претендент за титла от Големия шлем, пише gong.bg. Канадецът Раонич има един загубен финал на Уимбълдън (миналата година), както и два полуфинала (Уимбълдън през 2014 и Аустрелиън Уопън 2016), а Григор също на два пъти достигаше полуфинали: през 2014-а на Уимбълдън и тази година в Австралия.

"Всяко поколение играчи е различно", заяви Федерер. "След моето поколение и това на Рафа Надал, следващото не е достатъчно силно, за да ни изтласка. Това помага да сме наоколо и да печелим."

Швейцарецът се изказа и критично за стила на игра, който практикуваха по-младите му съперници на Уимбълдън. Маестрото не скри удивлението си от факта, че почти никой не се доверявал на характерната за турнира тактика "сервис-мрежа". "Тук съм играл срещу почти всеки тенисист, който не играе "сервис-мрежа". Плашещо е да видя това на подобно равнище. Следя статистиките и в който и кръг да отида, виждам, че човекът срещу мен има само 2 процента игра "сервис-мрежа" в турнира. Така знам, че той няма да го използва срещу мен, а това е страхотно", допълни Федерер.

"Все пак говорим за мач на трева. Играеше се по-бързо през втората седмица. Ще ми се да бях видял повече играчи, които да използват шансовете си на мрежата, защото хубавите неща се случват там. Трябва да си там и да прекарваш повече време отпред, за да се чувстваш по-уверен", каза още швейцарецът.