Легендарният пилот от Формула 1 и 7-кратен световен шампион - Михаел Шумахер, е в ръцете на един от най-добрите кардиохирурзи в света. Той беше хоспитализиран в болница "Жорж Помпиду" в Париж преди часове.

Според френското издание "Паризиен", 50-годишният Шумахер ще бъде подложен на терапия със стволови клетки, която ще засили имунитета му. Тя ще бъде ръководена от Филип Менаж.

Още през 2000 г. той и екипът му за първи път правят подобна операция и трансплантира клетки в сърцето на пациент с тежък сърдечен проблем, пише БТВ. Клетките са взети от бедрения мускул на болния и са преместени в сърцето му. Операцията протича гладко и усложнения няма. 

14 години по-късно Менаж прави първата такава операция, но с клетки от чужд донор.  

Шумахер пострада тежко през 2013 г., когато падна по време на ски ваканция и удари главата си. Германецът получи травма на мозъка и прекара известно време в кома. След като се събуди, семейството му го прибра в имението им в Швейцария, а информацията за състоянието му е доста оскъдна.

Транспортирането на шампиона в Париж премина при строги мерки за сигурност. Според близки до семейството, това не е първото такова лечение със стволови клетки за Шумахер. Процедурата, която ще извърши доктор Менаж, ще помогне за повишаването на имунитета и в борбата с възпаленията.