С открит урок по история и родолюбие зарадваха баскетболистите от представителния тим на Академик Бултекс 99 децата от училището, в което е учил Христо Стоичков – СУ „Никола Вапцаров“. Поводът бе предстоящият национален празник 3 март, а изживяването се превърна в голям празник за учениците. Присъстваха също и състезателки от женския волейболен тим на Марица, водени от капитанката Радосвета Тенева, както и кметът на район Северен Ральо Ралев.

По трима състезатели от Академик Бултекс 99 оформиха два отбора – „Свобода“ и „Независимост“. В първия тим бяха капитанът Станислав Ваклинов, Мартин Дурчев и Васил Бачев, а във втория – Васил Михайлов, Паулин Жардим и Митко Димитров. Те трябваше да отговарят на въпроси, свързани с Освобождението на България и паметни моменти от историята на страната ни. Както си му е редът – отборите си имаха гръмогласни агитки от децата в залата, които през целия импровизиран час не спряха да подкрепят състезателите.

В изключително оспорваната битка на знанията победата спечели отбор “Независимост“, а в края всички изпяха химна на България. Не забравяйте, че тези момчета са от един обор, а „Свобода“ и „Независимост“ вървят заедно, обърна се към учениците директорката на училището Елена Александрова. Районният кмет Ральо Ралев пък обеща по-голям награден фонд за следващото издание.  След края децата от училището се изредиха за автографи и снимки с баскетболистите на пловдивския тим. Ръководството на тима пък раздаде на учениците безплатни билети за мача срещу Башкими от Балканската лига във вторник от 18 часа в Колодрума.