Нямаше опънат парапет от лагер 3 нагоре и сме се катерили, вързани на свръзка по трима-четирима човека. Този връх е доста стръмен и имаше обилно количество сняг във високата му част. Тъй като нямаше опънат парапет, в тъмното няколко пъти губихме посоката. Наложи се да спрем и да изчакаме два часа да изгрее слънцето, за да се ориентираме за правилната посока. Слизането бе доста трудно и опасно и се върнах в базовия лагер много уморен. Това разказва алпинистът Атанас Скатов, след като изкачи връх Гашербрум 2 (8035 м) в планината Каракорум на границата между Китай и Пакистан.

Това е деветият осемхилядник за 41-годишния българин и трети за него през този сезон. На 15 май Скатов изкачи третия по височина връх на планетата Канчендзьонга (8586 м), а на 12 юли – Гашербрум 1 (8080 м).

Скатов разказа за трудния преход, тъй като до Гашербрум 1 и 2 е най-дългият трекинг – 110 км, за многобройните си премеждия и здравословни проблеми, за огромната умора, но и за радостта от изкачените върхове и постигнатите цели.

Алпинистът вече има изкачени 9 от 14-те осемхилядника и е все по-близо до целта си да стане първият българин, стъпил на всички най-високи върхове. Сега той има нова цел през есента– връх Дхаулагири.

Освен Дхаулагири, осемхилядниците, които Атанас Скатов не е изкачвал, са К2, Шиша Пангма, Нанга Парбат и Броуд Пик, информира БГНЕС.