Академик Бултекс 99 за трета поредна година ще играе в Балканската лига. Това обяви спортният директор на пловдивския баскетболен клуб Тина Димитрова на официалното представяне на новите попълнения и отбора преди поредния сезон, състояло се в Младежкия център в Пловдив. Припомняме, че в предишното издание на Балканската лига отборът на Асен Николов спечели бронзовите медали, а при първото си участие малко не му достигна, за да се класира за финалната четворка. По всяка вероятност в турнира ще участват 8 отбора, а форматът и програмата тепърва ще станат ясни. Обещаваме на всички фенове на баскетбола, че ще покажем истинското лице на клуба. Старши треньорът е готов и амбициран за още по-добри неща. Асен Николов има пълната подкрепа на ръководството, заедно с президента Васил Врачев ще подсигурим всичко необходимо за добра подготовка, ще има и нови атракции за зрителите в залата. Пожелавам на момчетата да са здрави и да нямат контузии. Призоваваме феновете да ни подкрепят, заяви Тина Димитрова.
 
Старши треньорът Асен Николов представи новите попълнения – босненския център Обрад Томич, черногорското крило/център Василие Кнежевич, американският гард Уилям Пери, американският център Алекс Лонг, който идва от университета на Норфолк и за пръв път ще играе в Европа, както и бившият играч на Берое Тенчо Тенчев, който е крило, бивш играч на Берое, подвизавал се в последните два сезона в Дания. Лично съм си избрал тези играчи, смятам, че могат да дадат класа на отбора и да допълнят другите момчета, които остават в тима – капитанът Васил Бачев, Александър Груев, Венелин Христов, Мартин Сотиров, Адриян Секулов и Илиян Ставрев. Съставът ни е комплектован на базата на философията ни за здрава защита и бърза игра. Затова сме взели по-леки и подвижни центрове, а крилата ще дадат допълнителна широчина на състава. В подготовката са включени две момчета от 16-годишните, ще бъдат картотекирани и още двама от този набор. Това е поколение, на което разчитаме и в следващите две години ще се опитаме да наложим някои от тях в мъжкия отбор, разкри наставникът.
 
Нямаме поставени цели от ръководството и от спонсорите. Лично моето желание и цел е задължително поне един финал и класиране в Топ 3 на турнирите, в които ще играем. Тренираме от 3 седмици, в момента наблягаме на физическа подготовка и е малко тежко за играчите. , допълни Асен Николов.
 
Тази неделя Академик Бултекс 99 ще изиграе първата си контрола – като гост на Ямбол. На 18 септември пловдивчани ще играят с Академик Сф в Правец, на 20 септември, петък отборът гостува на Берое, на 23 септември, понеделник следва мач с румънския Крайова – отново в Стара Загора. На 28 и 29 септември е традиционният турнир за Купа Пловдив в комплекс СИЛА с участието на Академик Бултекс 99, Левски Лукойл, Спартак Плевен и румънския Питещ. Първият мач от шампионата е на 5 октомври – домакинство на Ямбол. Засега отборът ще играе срещите си в комплекс СИЛА, но остава и вариантът за Колодрума.
 
В момента преговаряме с две компании за спонсорство, но на този етап няма нищо конкретно. Основният ни спонсор си остава Бултекс 99, помагат ни също Абракс, Локатор, Айс Къмпани, Пловдив Клима, Закуски Кати. Отново ще разчитаме на помощта и на Община Пловдив. Отворени сме към всички, които искат да помагат, направили сме рекламна кампания, участваме в много благотворителни и социални инициативи, имаме специален отбор, който ще покаже възможностите си в почивките на някои от мачовете ни. Парите от спонсорите ще заложим и в школата, защото смятаме да налагаме млади момчета в мъжкия състав, каза още Тина Димитрова.
 
Новите играчи заявиха, че са впечатлени от Пловдив и новите си съотборници. Не знаех много за Пловдив и България. Когато пристигнах, разбрах, че това е един от най-старите градове в Европа с много история. Искам да науча още повече неща за града и съм развълнуван, че ще играя тук, каза Алекс Лонг. Градът е много красив, атмосферата в отбора е отлична, постоянно се шегуваме с новите ми съотборници, допълни той. Градът е много красив, има история, хората са топли и отзивчиви, има много какво да се види. И двамата американски признаха, че в Пловдив има много красиви жени, а Алекс каза и първите си думи, които е научил на български: „здрасти“ и „шоколад“.
 
Радвам се, че съм част от този клуб, смятам, че сме много добър отбор, трябва само да се подготвим добре и да направим добър сезон. Ще направя всичко, за да помогна на отбора. Искам да радваме публиката и да постигнем резултати, каза Обрад Томич. Това е първият ми отбор извън родината ми и се вълнувам за новото предизвикателство. Надявам се спойката да се получи и да радваме привържениците ни, допълни Василие Кнежевич.
 
Ще бъде интересно. Още сме в началото и е рано да говорим за цели. Най-важното е да тренираме добре и да бъдем сериозни. Ще видим как ще се напаснем като отбор има доста нови играчи, заяви Тенчо Тенчев. Харесва ми проекта Академик Бултекс 99, затова съм тук, допълни той. Личните ми очаквания са да играем още по-добре. Смятам, че сме по-добре комплектовани като състав. Рано е да се говори за цели, тепърва започваме с контролите и с много работа всичко ще си дойде на мястото, каза капитанът Васил Бачев.
 
Според старши треньора Асен Николов всички отбори сан направили добри селекции и първенството ще бъде още по-оспорвано. Тина Димитрова пък обяви, че клубът пуска абонаментни карти. Обикновената е на цена 120 лева и е за всички мачове за сезона, включително и за евентуалните плейофи и срещите за Купа Пловдив. ВИП картата е на цена 220 лева и включва място в комплекс СИЛА, както и място на паркинга на залата. Цената на билетите остава същата – 6 лева за възрастни и 3 лева за ученици и пенсионери. Очакваме много деца в залата и нови фенове, завърши Тина Димитрова.