Пловдивската надежда в леката атлетика Александра Начева сложи венец на един страхотен за нея сезон! Тя спечели златен медал за България на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. 17-годишната Алекс триумфира и във втората фаза на тройния скок с резултат от 13.86 метра (+1.4 м/сек) и с общ сбор от двете фази 27.62 метра стъпи на олимпийския връх. Пловдивчанката започна добре и още в първия си опит се приземи на 13.56 м (+1.5 м/сек), а във втория скочи 13.86. В третия тя направи фал, а след като вече си беше осигурила златния медал, не излезе за четвърти опит в сектора.

Голямата й конкурентка Мария Висенте (Испания) този път остана втора, след като във втората фаза на състезанието постигна 13.67 м (+0.8 м/сек). Припомняме, че в първия етап на надпреварата испанката и Начева постигнаха по 13.76 м, а българката имаше предимство заради по-добър по сила втори опит.  Бронзовия медал в тройния при девойките спечели рускинята Мария Привалова с 13.03 м (+1.6 м/сек) в днешния етап и 13.04 м в първата фаза.

Това е трети медал и второ злато на Начева от големи първенства за тази година. През лятото българката спечели сребърен медал на еврошампионата за девойки под 18 години в Дьор, когато Висенте стана първа, а седмица по-късно триумфира като световна шампионка при девойките под 20 години с резултат от 14.18 метра. За България това бе 5-о злато и общо 10-и медал от Младежката олимпиада в Буенос Айрес. Както и второ злато за Пловдив след титлата на Кирил Киров в смесените отбори в стрелбата. 17-годишната пловдивчанка носи втори медал за треньора си Стойко Цонов от Младежки олимпийски игри. В първото издание на форума през 2010 г. в Сингапур синът на Цонов – Георги Цонов, заслужи бронза в тройния скок.