Олимпийската шампионка в гребането в дисциплината скиф от Пекин 2008 Румяна Нейкова и зам. кметът на Пловдив по спорта Георги Титюков откриха официално второто издание на фестивала на спорта и изкуствата. Инициативата, насочена към деца с интелектуални затруднения, се организира от сдружение "Паралелен свят" и Атика Холидейз, със съдействието на пловдивския баскетболен клуб Академик Бултекс 99 и Община Пловдив. И в това си издание събитието под надслов "Щастливи за ръка" се провежда днес и утре на Младежкия център край Гребната база, а положителните емоции и отличното настроение завладяха децата и присъстващите още от самото начало.

Поддържайте тази инициатива, нека покажем, че светът е еднакъв за всички, че всички ние сме равни, каза Руми Нейкова. На откриването присъстваха още спотният директор на Академик Бултекс 99 Тина Димитрова, която е душата на инициативата, мениджърът на клуба Асен Николов, деца от школата, баскетболистите от представителния тим Младен Виткович, Питър Олисемека, Адриян Секулов и Венелин Христов, които поиграха баскетбол с децата. Също така те наградиха със специални значки младите надежди от отбора до 14 години на старши треньора Данчо Иванов, който миналия сезон записа уникален требъл и спечели шампионската титла, Купата на България и Балканската купа.

Проявата е замислена като уикенд на игри без бариери, в който спортът и изкуството да обединят подвижни и по-малко подвижни, високи и ниски, млади и по-млади по дух. Поканени са всички, без ограничение във възрастта. Входът, естествено, е свободен. Това са два дни на социално и забавно ангажиране на хора от различни възрасти, които ще участват в спортни събития, изкуство и музика, обединени в желанието си да допринесат за социалното приобщаване на всички.

След откриването децата и присъстващите започнаха празника с крос "Тичай с усмивка", а двудневната програма предвижда арт работилници и най-различни игри - тенис на корт, баскетбол, "Не се сърди човече", седящ волейбол, тенис на маса, зумба, музика, танци, бойни изкуства, кулинарен конкурс и др. Припомняме, че миналата година Академик Бултекс 99 сформира отбор от деца с интелектуални затруднения и се грижеше за подготовката му за участието на световното в Болоня през юни, на което спечели титлата.