Още един голям талант расте в лекоатлетическия клуб Тракия с председател Лиляна Томова. От 3-4 години 16-годишната Лили Георгиева прави истински фурор в средните бягания с поредица от рекордни постижения дори в по-горните възрастови групи. Черешката на тортата бе сребърния и медал на младежките олимпийски игри в Тбилиси преди 2 години. По нейния път усилено върви и 14-годишният Минчо Давидов от Ракитово. Той се занимава активно с лека атлетика от няма и две години, но вече е номер в България в своята възраст до 16 г. в бяганията на 400 и 800 метра. А вече печели медали и при по-големите.

След Лили той е единствен от пловдивските лекоатлети с 4 титли тази година – на 400 и 800 метра в зала и на открито. Освен това грабна бронзов медал при младшата с много силен резултат на 800 метра – 2:00.96 минути на държавния шампионат в София. И е 4-ти в същата възраст на 400 метра. Разликата между двете дистанции е доста голяма, по-добре се чувствам на 800 метра, признава Минчо.

Готви се в Тракия от 1 септември 2015 г. при треньорката Радмила Станкович, която е пряко отговорна и за успехите на Лили Георгиева. Иначе със спорт се занимава от шести клас. В семейството няма спортисти – майка му и баща му държат хранителен магазин. Той обаче решил да спортува и с радост откликнал на предложението на учителите му в родния му град Ракитово. След това участва в Игрите на малките селища в Ихтиман в дисциплините хвърляне на гюле, скок на височина и щафетно бягане. Неговите треньори Тодор Тодоров и Таня Пейчинова ми се обадиха и ме поканиха да отида и да видя едно момче, което има желание сериозно да работи в атлетиката, разказва Радмила Станкович.

През септември 2015 г. Минчо трябва да се отдели от родителите си и родния си край, за да постъпи в спортното училище в Пловдив. Началото е трудно. Още първия ден ми стана много мъчно за нашите, защото никога не се бях разделял с тях. Опитах всякакви начини да се махна от спортното, защото ми беше много тежко, признава младият бегач. Постоянно плачеше за родителите си, допълва треньорката. Тогава се намесва педагогическият съветник г-н Ливров, който поел ангажимента да се грижи за Минчо. Ако до края на месеца това дете остане тук, ще се превърне в много добър спортист, прогнозирал педагогът и се оказал прав.

Благодарение на грижите и вниманието Минчо остава и успява да преодоле тъгата по родителите и родния му край. Много съм благодарен на г-н Ливров, спомням си как в началото ме попита дали искам да направя живота си по-лесен или да избера някаква друга работа, в която ще ми е скучно и не се знае по какъв път ще тръгна, разказва Минчо. Имахме и силната подкрепа на семейството му – майка му и баща му много държаха той да се развива тук в Пловдив, допълва Радмила Станкович. Момчето е по-специален случай, много е привързано към семейството си, а родителите са му дали страхотно възпитание, допълва треньорката. Такова е и всеобщото мнение на възпитателите в пансиона на спортното, където живее Минчо. Самият той твърди, че вече е преодолял носталгията и мисли само за състезания.

В началото техниката му на бягане бе доста непохватна, дори грозна, спомня си Рамила Станкович. Съжалявам, че не съм го снимала, защото сега всички дават за пример начина му на бягане. Много е старателен и много добре се движи технически, което е изключително важно за мен. Освен че е изпълнителен, има и богата двигателна култура. В началото искаше да се състезава само в спринтовете на 100 и 200 метра, страхуваше се от по-дългите дистанции. Но още в първата година взе медал на 400 метра в зала. От миналата есен наблягаме само на 400 и 800 метра и след ползотворни лагери постигнахме тези резултати през сезона, допълва треньорката.

Тази неделя от 16 часа на Минчо предстои поредното изпитание – участие на традиционния турнир „Вулпев-Бахчеанов“ на стадион Пловдив. Надпреварата ще е за мъже и жени, но с тях ще премерят сили и много подрастващи, сред които и талантът от Ракитово – в бягането на 800 метра. З него това ще бъде първо голямо преживяване, тъй като състезанието ще събере почти всички национали в атлетиката ни като спринтьорът Денис Димитров, тройните скачачи Георги Цонов, Румен Димитров, Златозар Атанасов и Момчил Караилиев и др.

Целта ни е да си подобри личното си постижение, за да се класира за младежките олимпийски игри в унгарския Гьор. Но дори да не успее да участва на тях, годината вече е изкючително успешна за него, смята Радмила Станкович. А Минчо продължава да тренира усилено, като не забравя и учението. Тези резултати не съм ги постигнал с лекота. Всяка тренировка е много важна, казва талантливото момче, чийто любим предмет в училище е историята. За близо две години откакто е в Пловдив не отишъл на дискотека или на заведение, завършва треньорката му. А най-близката мечта на Минчо е да спечели медал от европейско първенство. Като за начало.