Строителството на стадион "Локомотив" ще продължи със събарянето на трибуна "Спортклуб", което ще стане след последния домакински мач на клуба, заяви пред TrafficNews кметът на Район Южен и отговорник по строителство от страна на Община Пловдив Костадин Язов. 

По стадионът всичко върви по план - завършването на трибуна "Бесика" беше планирано за 2022, следващата година трябва да бъде направена южната трибуна, а до май 2024г. трябва да бъде открита и трибуна "Спортклуб".

Трибуна "Спортклуб"

Събарянето на трибуната ще започне ще започне веднага след последния домакински мач на Локомотив за тази година, който е с Лудогорец на 8 ноември. Съществува вариант тимът да има още един мач срещу Ботев Враца около 19 ноември, защото това е записано в календара на БФС, но все още от централата не са обявили дали този кръг ще се играе, а и още няма и програма за него. Ако Локо домакинства и на 19 ноември то след това ще започне събарянето на трибуната. 

"Фундаменталната плочан на "Спортклуб" може да бъде готова до края на годината или началото на 2023г.", заяви Костадин Язов. 

Трибуна "Бесика"

"Извършват се последни довършителни работи по трибуна "Бесика" - изпълнения на настилки по подове и изпитание на всички монтирани системи, които са свръзани и с документи, които се прилагат към акт 15-16. До края на следващата седмицата трябва да пуснем акт 14 и да бъде изпратен документ да се издаде заповед за комисия, която ще издаде удостоверение. Държавна приемателна комисия трябва да назначи комисия, която да оцени стадиона и да издаде акт 16", заяви кметът на Район Южен.

Костадин Язов не се нае да даде точни срокове за пускането на трибуната в експлоатация, защото всичко зависи кога комисията ще дойде на стадиона.

При всички положения обаче се очаква всички разрешителни да бъдат готови за първия домакински мач на Локомотив за новата година, който е през февруари 2023г. 

За Южната трибуна

"В строителството на трибуната изпреварваме сроковете с два месеца - до края на календарната година трябва да бъдем готови с бетоновите неща по нея и в началото на следващата година започваме и монтирането на козирката", каза Язов. 

Секторът за гости 

С бутането на "Спортклуб" трябва да има решение и къде ще бъдат настанени гостуващите фенове. Костадин Язов заяви, че ще това ще се решава в следващите дни и има доста фактори за това решение. Основният е и бройката на седящите места, които ще бъдат по-малко от досегашния сектор, който беше разположен в "Спортклуб". 

Най-вероятно изглежда гостуващите фенове да бъдат разположени на централната трибуна в близост до строящата се Южна трибуна. 

Централната трибуна 

"Относно централната трибуна и вертикалната планировка ще сключим договор до седмица - и срокът в рамките на 120 дена ще бъде готов проектът изготвени точните количествени сметки. Целта на централната трибуна е да покрие четвърта категория на УЕФА", заяви Язов.