Липсата на представителство на институционално равнище за футболните клубове извън елита на Европа доведе до съществена ерозия във футболната еко система, която облагодетелства само най-големите и уврежда истинското сърце на футбола. Именно срещу тези процеси се обявява новата алтернатива на Европейската клубна асоциациая (ЕКА) – Съюз на европейските клубове (Union of European Clubs). UEC бе създадена наскоро в Брюксел с основната цел да обедини огромната част от близо 1500 професионални клубове на континента, които към днешна дата не са представени по никакъв начин в процеса по взимане на решения, пише БТА. До появяването на новата организация клубовете имаха само една алтернатива – да бъдат членове на ЕКА, които би трябвало да защитава правата им пред УЕФА. Но в ЕКА представителността е доста ограничена – само 250 клуба членуват, като не повече от 120 имат право на глас. А европейските топ грандове са тези, които на практика налагат своите решения.

Шест български професионални футболни клубове присъстваха на срещата с новата организация на европейските клубове и дадоха своя принос в бъдещата промяна, която би се отразила положително на средните и малките отбори на континента, които се борят за по-справедливо разпределение на средствата от европейските турнири.

"Съюзът на европейските клубове запълва съществена празнина и ще защитава интересите на онези, които изграждат основата на европейската футболна пирамида", заяви основателят на съюза Денис Гудашич, който е и изпълнителен директор на Локомотива Загреб. "Изключително важно е българските клубове да имат глас и да станат част от позитивната промяна. Тази среща ни даде полезна информация за предизвикателствата, пред които са изправени българските клубове, и очакваме с нетърпение съвместната ни работа с нашите нови български приятели и съмишленици".

Осигурявайки повече гласност на клубовете, които са всъщност сърцето на европейския футбол, UEC се надява да създаде по-справедлив и устойчив модел за любимата игра. Президентът на Професионалната футболна лига Атанас Караиванов също уважи събитието и отбеляза: "Гледаме с оптимизъм към създаването на тази нова клубна организация. Пожелавам им успех, защото от него ще имаме полза всички ние като членове на европейското футболно семейство. Клубовете трябва да бъдат чути и равнопоставени. Размерът им не би трябвало да има значение. Заедно с Европейските лиги UEC ще играе важна роля в опазването на футболните традиции на всички нива".

Изпълнителният директор на Локомотив (Пловдив) Павел Колев добави: "Проведохме много важна среща днес. Ако искаме българският футбол да се развива, трябва да се погрижим той да бъде представен в заседателните зали, където се взимат решенията за бъдещето на европейския футбол. Новият Съюз ни дава тази възможност – всички наши клубове да бъдат сигурни, че интересите им ще се защитават пълноценно, а няма да бъдат пренебрегвани заради целите на клубовете-мастодонти в Европа. Особено горд съм, че Локомотив (Пловдив) е сред основателите на UEC и беше представен на първото събиране на организацията в Брюксел".

На първото събиране на Съюза на европейските клубове в България присъства и Таско Тасков, който представи пловдивчани на основаването на организацията в Брюксел наскоро. "UEC ще предостави допълнителни възможности на малките клубове от различни държави, които обаче имат общи проблеми, да комуникират пълноценно помежду си, да споделят опит и знания, и да развиват нови маркетингови инструменти, с които да привличат спонсори, достигайки до по-широка аудитория", сподели Тасков.

По време на срещата UEC презентира пълния си синхрон с УЕФА като пазител на играта, заедно с когото трябва да подсили солидарността и спортните заслуги като ключови принципи в европейския футболен модел. Тази солидарност е изключително важна не само за българския футбол и наистина се нуждае от защита. По време на дискусията стана ясно, че през последните 25 години УЕФА е разпределила 22 млрд. евро от наградните фондове между участниците в европейските клубни турнири. Над 30% от тези средства обаче са получени от най-големите 12 клуба на Стария континент, които преди 2 г. се опитаха да създадат Супер лига. Близо 55% от парите пък са усвоени от клубовете в топ 20 на Европа. В крайна сметка калкулациите показват, че от 22 млрд. евро едва 600 млн. са достигнали до останалите 800 клуба, които все по-трудно преминават ситото на квалификационните кръгове заради огромните неравенства в европейския футбол.

Съюзът на европейските клубове е ценен съюзник на УЕФА и ще застане рамо до рамо с централата на европейския футбол, призвана да бъде пазител на играта. Скорошните опити за създаване на Суперлига само потвърдиха онова, което отдавна вече се знаеше – сегашната система е отслабена, мнозинството от клубовете не са представени при вземането на решения на масата на преговорите. Жизненоважно е да се създаде честен и ясно дефиниран модел на представителност и отговорности, които да редуцира концентрацията на власт и да постави акцента върху създаването на устойчива финансова среда за европейските клубове. UEC вярва, че това е възможно.