Локомотив определено изпрати един доста успешен сезон, в който може да се каже, че направи максимума. Петото място в края на сезона всъщност е второто най-добро класиране на отбора в последните пет години.

Локо завърши втори през сезон 2020-2021, а през сезон 2019-2020 беше отново пети.

Тимът стартира силно и въпреки, че в някои мачове не очарова с играта си, успяваше да бъде изключително ефективен. "Смърфовете" почти не грешаха вкъщи и събраха сериозен аванс от точки. Локо правеше рядко грешки и срещу отбори извън топ 6, което спомогна тимът да направи много добър точков аванс още на полусезона.

Безспорно Бирсент Карагарен беше играчът през първия полусезон за Локомотив и не случайно той беше обявен и за футболист на изминалата 2022-а година в допитването до феновете. Карагарен обаче напусна заедно с Райън Бидунга и двамата основни играчи отидоха в ЦСКА 1948 през зимата.

Това пък даде шанс на бразилеца Джовани да блесне, който през втория полусезон определено беше най-добрият играч на Локомотив. Стабилните изяви под рамката на Динко Хоркаш, както и постоянните игри на Матеус Силва също бяха основни. Локомотив даде шанс и на трима юноши – Мартин Паскалев и Тодор Павлов, които започнаха все повече да се утвърждават сред основните играчи на клуба. Паскалев беше титуляр почти през целия сезон, а Павлов постепенно навлезе и също записа не малко мачове от първата минута. В края на сезона беше наложен и Петър Андреев, който показа, че също има качества и дори направи първата си асистенция за мъжкия отбор на Локомотив след хубав пробив той поднесе топката на капитана Димитър Илиев, който реализира срещу Черно море. През зимата Локо продаде и своя юноша в Италия - Иван Сулев премина в тима на Каляри.

На другия полюс с представянето си беше бранителят Джовани Трупе, който дойде с големи надежди, но не оправда доверието. Няма да е изненада той и нападателят Ерик Сорга да бъдат освободени през това лято. Шведът също не оправда доверието и вкара едва два гола за един полусезон. Двамата дойдоха през зимата.

След началото на втория полусезон Локомотив изпадна в странна ситуация. Тимът привлече три нови попълнения, чийто документи обаче не бяха готови доста време. В крайна сметка тимът картотекира Хорге Сегура, който се оказа сериозно попадение и Кристиан Мендоса, но така и не успя да уреди Алфа Конте.

Естествено най-голямата болка за клуба и феновете остана турнира за Купата. Локо беше господар на този турнир в последните години – спечели два пъти поред Купата, а през последните два сезона отпадна за Купата от отбори като Лудогорец и ЦСКА и то като гост. 

Тимът отпадна през този сезон на осминафиналите от Черно като гост във Варна, но направи определено един от най-слабите си мачове през сезона. Локо загуби с 1:3, след като беше повел след гол на Карагарен.

През втория полусезон Локо загуби някои точки, но игра феърплей. Тимът имаше възможност да завърши на седмото място и да не си дава много зор в последните три мача от редовния сезон. Локомотив щеше да има и сериозна преднина пред седмия и почти сигурно щеше да играе бараж за Европа срещу Левски. Въпреки това тимът реши да не прави врътки, победи Левски с 1:0 и влезе в първата шестица. Там Локо завърши пети, изпреварвайки Черно море. Наглед бюджета на отборите пред Локомотив наистина направи максимума през този сезон и определено петото място беше и заслужено.

Пред Локомотив идва нов сезона, а в тима започна работа и нов директор – Павел Колев, който беше на ръководни длъжности в БФС и Левски. Колев е новият изпълнителен директор на отбора и ще отговаря за всичко свързано с клуба. Локо е и с двама собственици, което е рядкост в българския футбол. Равни дялове имат Адам Сотков и Христо Крушарски.

Целта пред отбора все още не е обявена, но за новия сезон е много вероятно тя да бъде участие в евротурнирите.