В рамките на по-малко от седмица Локомотив Пд победи Левски и измъкна точка на Амията срещу ЦСКА. Вярно, преди това допусна тежка загуба от Лудогорец, коронясвайки го с 6-та поредна титла, но Лудогорец отдавна е друга бира в родното първенство. На Лаута преживяха още една порция катаклизми, а новият старши треньор Войн Войнов успя да внесе необходимото спокойствие. Черно-белите сякаш напипаха верния ритъм и отново започнаха да влизат в релси, след като поредното им дерайлиране доведе до оставката на предишния наставник Едуард Ераносян.

И ако Мартин Камбуров бе главният герой на мача с Левски, на който задмина легендата Христо Бонев – Зума по отбелязани голове, то отсъствето му сред титулярите на снощния двубой с ЦСКА в София трябваше да даде отговор на един основен въпрос: Готов ли е Локо за живота след Камбуров.

Няма смисъл да се връщаме на огромната роля, която капитанът играе за черно-белите – тя е ясна и неоспорима. Макар и на преклонна футболна възраст той продължава да доказва своя професионализъм, направи го и след влизането си срещу червените. Камбуров игра за отбора и спомогна за запазване на нулевото равенство. Марто обаче обяви, че следващия сезон ще играе по-малко и на него не бива да се разчита в пълна степен. Това ще постави огромни въпросителни пред ръководството.

Срещу ЦСКА отборът на Войнов показа, че може да играе добре и без Камбуров. Не успя да отбележи гол, но в никакъв случай не се остави да бъде надигран от домакините. Дори изпусна две-три много изгодни положения и спокойно можеше да си тръгне и с трите точки. Тимът стоеше перфектно тактически, добре затваряше пространствата, а с опростените си и директни контраатаки неведнъж изненадваше отбраната на ЦСКА. За пореден път се видя, че Парвиз Умарбаев е отлично попълнение и ако бъде задържан на Лаута – отборът може да спечели само позитиви от присъствието му. И се пак - въпреки всички тези добри новини за черно-белите фенове, Камбуров си остава незаменим.

Локо продължава да е в играта за Лига Европа, при условие, че Лудогорец спечели Купата на България идната сряда. От заветното 4-то място го делят 3 точки, като пловдивчани приемат на Лаута конкурентите си Черно море и Дунав. А в последия кръг гостуват на Лудогрец, който със сигурност ще излезе без доста от титулярите си. Огромна част от тях са чужденци и трябва да си тръгнат по-рано, за да имат повече време за почивка преди началото на лятната подготовка. В неделя Локо посреща Черно море, а на 28 май – и Дунав, преди гостуването в Разград в последния кръг. Дунав е с 3 т. пред черно-белите на 4-то място и има домакинства на Левски и ЦСКА. При равни точки с русенци пловдивският тим има предимство в директните двубои. Разбира се, в сметките все още е и Черно море, който има равни точки с Локо.

Напълно логично е Локо да завърши на 4-то място и евентуално да играе бараж за Лига Европа. Черно-белите дори изгеждат фаворити за това. Много е вероятно битката за Европа да бъде срещу Ботев, ако жълто-черните не вземат Купата и бият Верея за 7-то място.

Има обаче и други въпроси на Лаута. Ще си тръгне ли някой заради неполучени заплати, какво ще стане с ветераните в тима, каква селекция ще се прави, особено ако отборът успее да се класира за евротурнирите. Тук основната дума има собственикът Христо Крушарски.