Привържениците на Локомотив (Пловдив) изпратиха открито писмо до институациите в България, в което поискаха публиката в България да бъдат допускана до футболните срещи. Феновете изтъкнаха седем точки в подкрепа на исканията си.

"ДО МС, НОЩ, БФС, МФВС В условията на продължаващата трети месец епидемия в България, ние, Клубът на привържениците на Локомотив Пловдив, нееднократно показвахме, че оценяваме адекватно ситуацията в страната и сме в състояние да предприемаме мерки, които са в пълно съответствие с наложените към момента изисквания за безопасност и спазване на социална дистанция. Във връзка с това и предвид предстоящото възобновяване на провеждането на обществени събития на открито и закрито при спазване на определените изисквания, заявяваме следното:

В конкретния случай липсата на публика по стадионите в България се оказва предимство. Нерядко заетите места са едва 15-20% от капацитета на стадиона. От това следва, че налагането на строги ограничения няма да бъде необходимо, просто защото няма върху кого да бъдат наложени. Смятаме, че допустимата заетост от 30%, която е разрешена за обектите на закрито като театри, кина и т.н., трябва да бъде в сила и за стадионите. Нашите аргументи в подкрепа на това са следните:

1. Най-важното – стадионите са обекти на открито. Това елиминира опасността от предаване на зараза от циркулацията на въздуха в затворени помещения.

2. Стадионите са достатъчно просторни обекти, които позволяват безпроблемно спазване на социална дистанция.

3. Традиционно ниската посещаемост на срещите от нашето футболно първенство е под 30% от капацитета на обектите.

4. Спокойната обстановка по немалка част от нашите стадиони може да бъде заместител на посещението на паркове и градини.

5. Социалната комуникация при поддържане на социална дистанция е начин за поддържане на емоционалното здраве на любителите на спорта.

6. Приходите от билети са изключително важни за всички клубове в настоящата обстановка.

7. Не на последно място, с поведението си по време на епидемията привържениците на Локомотив Пловдив дадоха впечатляващ пример, който беше последван и от привържениците на други отбори, за отговорно поведение в извънредна обстановка.

Ние показвахме, че приемаме ситуацията абсолютно сериозно и предприемаме всички задължителни и разумни мерки за опазване не само на нашата безопасност, ами и тази на хората около нас. Горните аргументи ни дават основание да отправим апел до всички отговорни страни да подходят благоразумно и допустимият процент заетост на футболните стадиони да бъде определеният и за другите обществени обекти – 30%. В тези дни това би било безценна помощ за футболните клубове, които също понесоха немалки финансови последици от извънредната ситуация. Смятаме, че спряганото число от 300 зрители на мач не е достатъчно издържано, защото различните отбори имат различна публика, различни по капацитет стадиони и не е справедливо отбори, чиято публика е многобройна, да бъдат приравнявани на такива, чиято публика е по-малка от броя на футболистите, без ни най-малко да подлагаме на съмнение техните професионални качества."