Фенклубът на Локомотив Пловдив излезе с важен призив към привържениците на всички отбори в страната. Този път темата е детско-юношески футбол. От "Лаута" стартират инициатива за приемане на Етичен кодекс на публиката по време на детски и юношески мачове.

Ето какво написаха от фенклуба:

Като осъзнаваме ролята си на първопроходци сред организираните привърженици на футбола в България и следвайки повелята на нашите предци, ние от Клуб на привържениците на Локомотив Пловдив, ПФК Локомотив Пловдив и и The Magic of Plovdiv подемаме инициатива за приемане на Етичен кодекс на публиката на детско-юношески футбол. Призоваваме привържениците от всички останали футболни клубове да се присъединят към нас под мотото "Европейско поведение и любов към футбола“!

ЕТИЧЕН КОДЕКС НА ПУБЛИКАТА НА ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ ФУТБОЛ

1. Уважавайте привържениците на своя противник. Те обичат футбола толкова, колкото и вас.

2. Възпитавайте себе си в добри обноски и етични норми. Децата винаги следват добрия пример на своите родители и близки.

3. Не отправяйте обиди към играчи на другите отбори. Вие също не бихте искали да чуете такива по адрес на ваше дете, роднина или приятел.

4. Усмихвайте се по време на мач. Не боли.

5. Бъдете толерантни, не се поддавайте на ненужни емоции, не провокирайте конфликти.

6. Подкрепяйте своя отбор, не нападайте другите отбори.

7. Не влизайте в конфронтация с други родители и привърженици на другите отбори – това се отразява на децата и тяхната игра.