От следващия сезон ще има нов европейски клубен турнир. УЕФА избра за име на турнира Лига на конференциите. От централата няколко пъти заявиха, че този турнир ще бъде насочен към по-скромните отбори и държави и те ще имат реален шанс да го спечелят. 

Това въобще обаче не е така. Простата сметка показва, че в Лигата на конференциите ще участват доста силни отбори, а потенциално в турнира могат да вземат дори участие като грандове като Ювентус или Ливърпул. В турнира могат да вземат участие и тимове като Тотнъм, Наполи, Рома и други. 

Реално в турнира ще участват не малко отбори, което ще го направи и турнира с най-много участващи отбори. Тук могат да попаднат и отпаднали отбори, които не влязат в групите на Лига Европа и отбори, които не попаднат в групите на Шампионската лига

Първите 16 страни, които са в ранглистата на УЕФА ще имат право да участват в Лига Европа, а останалите ще вземат участие в Лига на конференциите. Реално единствената прилика от миналия сезон остава, че шампионите на страните извън топ 16 ще участват в квалификациите на Шампионската лига. Този отбор обаче може да се озове в Лигата на конференциите. Така ако например шампионът на Шотландия Рейнджърс отпадне в третия предварителен кръг на Шампионската лига, то тимът продължава в квалификациите за класиране в групите на Лига Европа, но ако и там тимът не успее да се класира ще се озове в груповата фаза на Лигата на конференциите. 

В новия турнир ще участват три от четирите ни представители в евротурнирите. Шампионът ще играе в квалификациите на Шампионската лига, а останалите отиват в Лигата на конференциите. Трите наши представителя обаче нямат да имат никак лесна задача да стигнат до групите на турнира, защото ще трябва да преодолеят общо три кръга - втори, трети предварителен и плейофа за класиране в груповата фаза на новия турнир, в която ще влязат 32 отбора.

Друг недостатък на турнира е, че от най-силните отбори, които ще участват никой няма да се класира директно за групите. Там директно място ще имат 10-те отбора, които отпаднат в плейофите за класиране на групите на Лига Европа. 

Така на практика означава, че малките отбори въобще няма да имат толкова големи шансове за спечелването на турнира, колкото и от УЕФА да се опитват да оправдаят създаването на новия турнир. 


Логото на турнира 

Сред най-силните отбори, които ще участват в Лигата на нациите потенциално са дори и грандове като Ювентус и Ливърпул, които все още борят борба за класиране в груповата фаза на Шампионската лига, но разликите до шестото място не са никак малко, а Ливърпул дори се намира в момента на шестото място. 

Към този момент в Лигата на нациите могат да участват Ливърпул, Лацио, Байер Леверкузен, Бетис, Бенфика, Ланс, АЗ Алкмаар и други. Тук обаче не влизат тимовете, които ще отпаднат от предварителните кръгове и плейофите в Лига Европа. 

Така новият турнир реално не дава никакви шансове на по-малките отбори, а дори вторият в Гърция няма да има възможност да участва в Лига Европа

Реално УЕФА направи и първия си бутиков турнир - Лига Европа. До него почти не можеш да достигнеш, ако не си шампион или не си част от първенство, което е в топ 16 на ранглистата на УЕФА. 

През сезон 2024-2025 се очаква и стартирането на новата Шампионска лига, която съвсем ще ограничи достигането дори на шампионите на страните извън топ 16 да достигнат до груповата фаза на турнира. 

Все пак от УЕФА направиха някакъв реверанс към Балканите и дадоха финала на албанската столица Тирана, която за първи път ще приеме финал в европейски клубни турнири. Модерният стадион беше открит на 17 ноември 2019, което пък трябва да е сериозна обеца на ухото на страната ни, която продължава да няма нов национален стадион и не се вижда, че това ще стане поне в следващите 10 години.