Светът на футбола отдавна се превърна в пари и отборите станаха корпорации. Колкото се може повече мачове, толкова повече пари. На този етап са големите първенства, ФИФА и УЕФА, както и самите клубове. 

Здравето на играчите става все по-назад във веригата и въпреки напредналата медицина и постоянните тестове, които се правят в последният месец зачистиха сериозно сърдечните проблеми на футболистите, а кошмарът от Евро 2020 с Кристиан Ериксен може да стане и трагичен, ако не се вземат мерки. 

Обикновено повечето играчи от големите първенстват играят над 50 мача, зависимост от това до къде ще стигне отбора му в турнирите за Купите и евротурнирите. Например в Англия продължава да има и турнир за Купата на лигата, което допълнително натоварва играчите с още поне 6 двубоя. 

През изминалото лято на Европейското първенство Кристиан Ериксен от Дания получи сърдечен арест по време на двубоя с Финландия в Копенхаген. Само бързата намеса на лекарите успя да спаси Ериксен, а при подобни случаи най-важните именно първите минути. Ериксен е свободен агент, след като в Интер нямаше как да продължи да играе. Датчанинът е решен да се завърне на терена, но в Италия правилата са такива, че играч с байпас не може да играе. Именно в Италия са едни от най-много случаи на смъртни случаи в футбола свързани със сърдечни проблеми. Ериксен е на 29 години и до кошмарния момент нямаше никакви сърдечни проблеми. Определено датчанинът рискува много със завръщането си в игра, а много негови колеги решиха да не поемат този риск и след като изживяха ужаса да са мъртви за секунди на терена решиха да се откажат от футбола. 

Съдбата обаче не се усмихна на много други играчи, които си отидоха от сърдечни проблеми, а някои от тях и на терена - Марк Вивен Фо, Антонио Пуерта, Даниел Харке, Милош Фекер, Давиде Астори като те са само най-известните случаи. 

Друг много известен футболист като Серхио Агуеро се отказа от футбола заради сърдечни проблеми.

В края на годината се случи в един уикенд в тир от най-силните първенства (Англия, Италия и Франция) играчи да имат сърдечни проблеми. Случи се на Виктор Линдельоф от Манчестър Юнайтед, Пьотр Зиелински от Наполи и Мартин Териер от Рен.

След всеки случай се говори именно за намаляването на календара, но както виждаме той не само, че не намаля, а се увеличава. С новия национален турнир на УЕФА - Лигата на нациите мачовете се увеличиха за националните състезатели, а през юни ще станем свидетели на четири поредни мача от турнира в рамките на 10 дни. Определено и УЕФА има големи очаквания за този турнир, а именно да засенчи Световното, след като от 2024г. се включат Бразилия и Аржентина. Така битката за пари отново поставя под въпрос здравето на играчите. 

Безумието Световното да се играе в зимата също ще се отрази сериозно на играчите. Календарът за следващия сезон ще е много гъст, като ще има промени навсякъде, а междинните кръгове ще зачестят. Шампионатът ще се играе през ноември и декември тази година в Катар, а какво още ще се промени може да видите тук:

Хаосът във футбола, който ще създаде Световното в Катар през зиматаЗа първи път Мондиал ще се проведе през зимата

Мачовете няма да намалеят, но по-лошото е, че здравето на играчите не е важно за никой...