Одиторска фирма потвърди за скандална сделка в Барселона. Проверката бе предизвикана от обвиненията на оттеглилият се вицепрезидент Емили Русо, че някой е бъркал в клубната каса, подсигурявайки услугите на ПР компания за аферата Барсагейт за сума многократно по-висока от действителната. Става въпрос за сделката с фирмата I3 Ventures, за която се твърди, че е била наета от клуба с цел да брани имиджа на президента Джосеп Мария Бартомеу и да петни авторитета на личности като Лионел Меси, Жерард Пике, Чави Ернандес, Карлес Пуйол, Джосеп Гуардиола и Жоан Лапорта.

Докладът, оповестен в каталунския вестник Спорт, разкрива, че от Барселона са платили на I3 Ventures изключително висока сума - 980 000 евро. Справка показва, че за подобни консултантски услуги компаниите обикновено таксуват клиентите си с между 120 000 и 150 000 евро. Въпросната сума е била разпределена в пет фактури от по 198 000 евро. Това е направено с цел всяка фактура да не надхвърля 200 000 евро и по този начин да не бъде разглеждана от контролна комисия. Договорите са били сключени с пет различни фирми, свързани с I3 Venture. Условията в тях са били идентични, пише sportal.bg. В доклада се подчертава, че I3 Venture има съмнителна репутация и е странно защо от Барселона са наели компания, базирана в Уругвай, а не някоя испанска, която може да предложи същите услуги на по-високо качество и по-изгодна цена.

Разкритията на Sport идват на фона на скандалите в ръководството на Барселона от последните дни. В четвъртък шестима от директорите на клуба подадоха колективно своите оставки, сред които и вицепрезидентът Емили Русо.

Сътресения в Барса! Шестима от борда напуснаха клубаСред тяха са двама вицепрезиденти

Някой бъркал в касата на БарселонаОттеглил се вицепрезидент с тежки обвинения