Мъжкият национален отбор по футбол за девети пъти няма да играе на голям футболен форум. Може би това вече не е голяма новина за българските фенове. За съжаление обаче тази тенденция някак започна да свиква и дори не прави впечатление.

За последно бяхме на голям футболен форум през 2004г. на Европейското в Португалия, а от тогава до сега изпуснахме пет световни първенства и четири европейски

Естествено причините да не се класираме на голям футболен форум са много - от това, че нямаме играчи в топ първенствата и прекалено малко български футболисти играят редовно в чужбина, до това, че ни се падат и изключително тежки групи в квалификациите. 

Въпреки това една Сърбия успя да си осигури място на Мондиала за сметка на Португалия на Кристиано Роналдо и принудите португалците да играят бараж за класиране в Катар. 

За съжаление вече и на Балканите сме на последните позиции. Само през изминалия цикъл за световното първенство сме предпоследни, като от балканските страни само най-новата страна на Балканския полуостров - Косово е зад нас.

Освен това от 2004 насам на голям футболен форум не са участвали само най-новите държави на Балканите - Черна гора (член на УЕФА от 2008г.) и Косово (член на УЕФА от 2016г.). 

Естествено страни като на Сърбия и Хърватия отдавна са светлинни години пред нас, а играчите им играят в топ първенствата на Европа, печелят и Златната топка. Албания и Северна Македония пък си осигуриха дебютни участия на Европейското, докато ние записвахме черна серия от некласиране. 

Ако погледнем и кой къде играе само в страните от Балканите положението също не е добро за България. Например една Албания има четирима играчи в Серия "А", Косово пък може да се похвали с двама играчи от Серия "А" и един във Висшата лига, а в Черна гора има играчи в Серия "А" и Бундеслигата. 

От нашите национали само Петко Христов, който беше контузен и не игра в последните мачове, играе в Серия "А".

Само един български футболист играе в топ 5 първенствата през този сезонПетко Христов в Специя е единственият, който ни представлява в най-добрите първенства в Европа

Да, групата на България беше изключително тежка, но определено националите трябва да направят всичко възможно да са трети най-вече и за самочувствие. Равенството срещу Италия беше светъл лъч, но като цяло квалификациите отново извадиха наяве най-големия проблем в последните години - вкарването на голове. Националите за съжаление са изключително слабо резултатни и това не е от вчера или днес. Загубата от Литва беше и най-лошото в тези квалификации и опделено националите трябва да работят върху това да не губят мачове срещу подобни отбори. Литовците завършиха на последното място като единствените им точки бяха именно победата срещу България. 

Сега пред България не би трябвало да има друга алтернатива освен борба до последно за Евро 2024г. Догодина ще бъде теглен жребият за пресявките, които както и световните квалификации ще се проведат в една година - 2023. 

Догодина пък националите ще имат шанс да си осигурят поне бараж за Евро 2024г. при успех в Лигата на нациите. По тази схема България игра бараж срещу Унгария, но отпаднахме и не успяхме да стигнем до решителния мач за класиране срещу Исландия. Националите ще са в дивизия С, а жребият ще се тегли през декември. Мачовете са догодина четири през юни и два през септември. 

Отделно за Европейско в пресявките се класират първите два отбора директно, а третите отиват на баражи. Само 19 отбора от всички участници в квалификациите за класиране на европейско няма да участват на баражи или няма да се класират директно

Некласиране и на Евро 2024 обаче може да се окаже наистина пагубно за България, а 20 години без голям футболен форум ще е много тъжна гледка за страна дала играчи като Гунди и Стоичков.