Само един български футболист играе през този сезон в елита на някое от топ 5 на най-добрите първенства в света. Бранителят Петко Христов е титуляр в тима от италианската Серия "А" Специя. 

Христов от 2017-а е в Италия, но чак сега успя да дебютира в италианския футболен елит. Той беше играч на Фиорентина, но така и не получи шанс да играе в официален мач за първия отбор и рядко попадаше в групата на тима за мачовете от Серия "А". Последваха наеми в Тернана, Бесчелие и Про Верчели и трите отбора са в Серия "С" - третото ниво на италианския футбол. 

След хубавия минал сезон, който направи в Про Верчели обаче Христов беше харесан от Специя и със свободен трансфер напусна Фиорентина. 

В Специя Христов е титуляр и от началото на сезона има три пълни мача - два в Серия "А" и един за Купата и един мач като резерва. 

Христов продължи традицията от миналия сезон да има българин в Серия "А". През миналия сезон цели трима наши играчи записаха мачове в елита на Италия - Андрей Гълъбинов, който игра именно в отбора на Христов - Специя, но той беше резерва и записа 12 мача с три гола. Валентин Антов, който игра 5 пъти за Болоня и Кирил Десподов, който записа само един мач за Каляри, а малко по-късно напусна в посока Лудогорец. 

Гълъбинов и Антов останаха в Италия, но в Серия "Б" съответно в отборите на Реджина и Монца, към тях се присъедини и Атанас Илиев от Ботев, който беше трансфериран в Асколи. Реално тримата правят най-голямата българска общност в някои от топ 5 на най-силните първенства, но във второто им ниво. Надежда за Христов е през този сезон той започва като титуляр и ще запише доста повече мачове от тримата през миналия сезон. 


Атанас Илиев оформи българско трио в италианската Серия "Б"

През миналия сезон имахме българин и Бундеслигата - това беше Илия Груев, който играе за Вердер Бремен. Младият българин обаче записа едва една минута в немския елит през миналия сезон, а Вердер Бремен изпадна и сега той играе във Втора Бундеслига за тима.

През този сезон това са българските играчи, които играят в първа и втора дивизия на топ 5 първенствата - Англия, Испания, Италия, Германия и Франция. 

Има не малко българи, които играят по долните дивизии от трета дивизия надолу. 


Филип Кръстев заигра за нидерландския Камбур през това лято

В останали по-сериозни първенства имаме два млади таланта - Слави Шопов в Хееренвеен и Филип Кръстев в Камбур, но и двамата са резерви. Страхил Попов играе като титуляр в турската Суперлига за Хатайспор, а в белгийски елит са Кристиан Малинов - Льовен и Димитър Велковски - Серкъл Брюж. Едно от местата, където има най-много българи традиционно - Русия в момента имаме едва двама играчи в елита - Ивелин Попов в Сочи и Георги Костадинов в Арсенал Тула. 

Трима българи играят и в елита на Унгария - Преслав Боруков - Залаегерсег, Антонио Вутов в Мезоковес и Янис Карабельов в Кишварда. Двама са в елита на Полша - Божидар Чорбаджийски и Александър Колев в Стал Миелец.

Най-голямата българска колония е в северната ни съседка Румъния. Там играчите са цели седем и всичките играят в елита. Георги Пашов и Асен Чандъров са в Академия Клинчени, а Радослав Димитров и Цветелин Чунчуков играят за Сепси. Антони Иванов е Университатеа Крайова, а отскоро в Румъния са и бившите национали Мартин Райнов преминал в Аргеш и Пламен Илиев в Динамо Букурещ. 

Български футболисти има и на много екзотични места, така например бившият бранител на Ботев Пламен Димов е в Узбекистан, а в Таджикистан играе бившият защитник на Славия и Дунав Петър Патев. Бившият вратар на Локомотив Мартин Луков замина за Саудитска Арабия, а в Исландия, но в долните дивизии са Запро Динев и Тодор Христов. Момчил Цветанов пък играе в Южна Корея. 


Доскорошният вратар на Локомотив Мартин Луков играе от новия сезон в Саудитска Арабия

Въпреки не малкото легионери треньорът Ясен Петров предпочита да дава повече шансовете на играчите от българското първенство, които реално и изграждат гръбнака на националния отбор в последните мачове. Традиционно Петров вика между 8 или 9 легионери в отбора. 

Любопитно е да се отбележи, че легионерите са основно в защита и халфовата линия, а офанзивните играчи и в повечето пъти вратаря са от efbet Лига. Определено обаче и доброто представяне на националите срещу Италия и значително по-добрите игри на "лъвовете" може да отворят вратите още нашенци да заиграят в по-силни първенства.