Английската Висша лига винаги е предлагала изключителна емоция на футболния фен. Това е едно от първенствата, където е много трудно да се посочи шампиона в началото на всяка една кампания. Новият сезон 2018/2019 вече е пред стартиране, а прогнозите валят една след друга. През новата кампания отново ни очаква оспорвана битка както за трофея, така и за топ 4, но един отбор определено се отличава от останалите и това е Ливърпул. “Мърсисайдци” от дълго време не са печелили шампионския трофей в Англия, а през изминалия сезон поставиха основите на нещо голямо, което феновете могат да очакват от своите любимци по време на предстоящата кампания. Ливърпул се подсили с точните играчи, за да завърши своя облик и да бъде най-големия претендент за титлата в Премиър Лийг.

Малшансът от миналия сезон

Сезон 2017/2018 се оказа доста интересен за отбора на Ливърпул. Въпреки че не спечели нито един трофей, тимът се бореше за високо класиране в първенството, а освен това стигна до финала на Шампионска лига. Ливърпул завърши на 4 място във Висшата лига, но бе вторият най-резултатен тим в шампионата след първенеца Ман Сити. В Европа “мърсисайдци” стигнаха до финала срещу Реал Мадрид. Точно там феновете на тима очакваха успех, но испанският колос надделя във финалната среща и потъпка надеждите на английския гранд. Ливърпул не беше сред фаворитите за достигане до битката за трофея през миналия сезон. Не е сред тях и за настоящата кампания, ако съдим по шансовете, които Efbet им дава, но въпреки това Ливърпул не е за подценяване. Доказа го през изминалата кампания.

Ако през миналия сезон не се очакваше много от “мърсисайдци”, то през настоящата кампания ситуацията е по-различна. Ливърпул привлече доста големи имена, с които подсили своя състав и поради тази причина Юрген Клоп ще трябва да спечели трофей. Дали той ще бъде на домашната сцена или пък в Европа, едва ли има голямо значение. Важното за тима ще бъде да постигне нещо голямо, защото в противен случай, критиките ще бъдат доста сериозни.

Новите имена в състава

Няколко големи имена пристигнаха в състава на Ливърпул това лято. На първо място можем да поставим бразилският вратар Алисон. Той беше привлечен за рекордна сума за вратар от италианския Рома. Стражът впечатли с представянето си през изминалия сезон, както и на Мондиала в Русия. С привличането на Алисон, надеждите на тима са свързани с поставяне на край на вратарските неволи, които съпровождаха отбора. От доста години насам Ливърпул не е имал вратар от подобно ниво, така че най-сетне тимът разполага с класа под рамката на вратата.

Други две нови имена в състава са тези на полузащитниците Наби Кейта и Фабиньо. Първият пристигна от РБ Лайпциг, докато Фабиньо играеше за Монако през последните години. И двамата разполагат с достатъчно класа да превърнат центъра на терена на Ливърпул в един от най-застрашителните през новия сезон. Прибавяйки към тях опита на Джордан Хендерсън, то тази тройка наистина има какво да донесе за “мърсисайдци” през новата кампания.

Ново име в състава на Ливърпул е и Джердан Шакири. Швейцарецът пристигна в тима от Стоук Сити, който изпадна в Чемпиъншип през изминалата кампания. Привличането на Шакири също е силен ход от страна на Юрген Клоп, който ще му донесе достатъчно вариативност в атакуващ план.

Ако отчетем новите имена в състава на Ливърпул и прибавим към тях Ван Дайк, Ловрен, Мане, Салах и Фирмино, то спокойно можем да кажем, че Клоп разполага с един от най-добрите отбори през новия сезон. Първата среща от сезона за Ливърпул е домакинство на Уест Хям, като “мърсисайдци” са сочени за безспорен фаворит от Betfair. Повече информация преди срещата може да намерите в сайта Efirbet, който е насочен към букмейкърски ревюта, спортни анализи и прогнози за футболни срещи.

Ще стигне ли Ливърпул до титлата в Премиър Лийг?

Последният шампионски сезон на Ливърпул датира от 1990 година. Тогава тимът печели 18 си трофей в първенството на Англия. Откакто шампионатът бе реконструиран във Висша лига, Ливърпул няма трофей. Със сигурност обаче една от основните задачи на Клоп е да промени тази негативна тенденция. През новата кампания ще се опита да го направи и този път Ливърпул не просто трябва да се бори за топ 4, а да е в битката за титлата. Фаворит за трофея и през новия сезон е Манчестър Сити. “Гражданите” са с най-добри шансове да повторят шампионския си сезон както според оператора Bet365, така и според много други специалисти в областта. Родният букмейкър Palms Bet също дава най-високи шансове на Сити, като на второ място е поставен именно Ливърпул.

Поглед към статистиката показва, че през последните 9 сезона във Висшата лига нито веднъж един и същ отбор не е печелил трофея два поредни пъти. За последно това стори Манчестър Юнайтед, когато тимът спечели три поредни титли от Премиър Лийг в периода 2006 - 2009 г. Тенденцията през последните години е такава, че всеки сезон има нов голям претендент за титлата и нов шампион. Сити беше тотален доминатор през изминалата кампания, но момчетата на Пеп Гуардиола едва ли ще успеят да повторят представянето си на същото ниво. А с оглед и на конкуренцията, която ще срещнат, това изглежда немислимо. С оглед на тази тенденция в последните години, Ливърпул определено има високи шансове за титлата.

В подготовката си за новия сезон Юрген Клоп показа ново лице. Наставникът похарчи доста солидна сума за нови играчи, както не бе правил досега. Все пак това е Висшата лига и за да си конкурентен в нея, трябва да разполагаш с достатъчно висока класа. Ливърпул я имаше през миналия сезон, а сега я увеличи значително. С оглед на представянето от предишната кампания и новите имена, които фигурират в състава, Ливърпул заслужено може да бъде посочен като основен претендент за трофея в Англия. Няма спор, че феновете искат точно него, а Клоп вече разполага с нужното да го постигне.