Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов отказа да чуе призива на премиера Бойко Борисов да си подаде оставката. Това стана ясно от думите на медийния директор на съюза Христо Запрянов, който разясни позицията на шефа си.

"В петък от 14:00 часа има заседание на Изпълкома на БФС и след него, от 15:00 часа Михайлов ще отговори на всички въпроси на медиите", съобщи Запрянов.

Борисов първо поръча на спортния министър Красен Кралев да обяви, че настоява бившият вратар да сдаде поста в БФС. После рязясни мотивите си във Фейсбук. "След вчерашната позорна загуба на българския национален отбор и предвид лошите резултати на футбола ни, разпоредих на министър Красен Кралев държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, включително и финансови, до оттеглянето на Борислав Михайлов от поста. 

Категорично осъждам и поведението на част от присъстващите на стадиона. Недопустимо е България, която е една от най-толерантните държави в света, и хора от различни етноси и религии живеят в мир, да се свързва с расизъм и ксенофобия", написа Борисов.

Малко по-късно премиерът заяви пред журналисти, че няма предвид спортно-техническата дейност на футболния съюз. Въпреки това искането му за оставка на Боби Михайлов може да предизвика реакцията на  ФИФА и УЕФА, които не допускат опити за намеса на държавата във футбола. 

При подобни случаи може да се стигне до изключване на съответната федерация или съюз от турнирите под егидата на световната и европейската футболни централи.

Междувременно на Острова се скъсаха да хвалят Борисов за реакцията му на снощните расистки прояви на стадион "Васил Левски", визирайки поисканата оставка на шефа на БФС. 

Нападателят на "Трите лъва" Рахим Стърлинг написа "Добър ход, господин Борисов" в Туитър. Той е публикувал и новина за поисканата оставка.

"Съжалявам, че България бе представена от идиоти на техния стадион. Както и да е... 6-0 и се прибираме вкъщи, поне си свършихме работата. Лек път на нашите фенове, бяхте страхотни", пише в понеделник вечерта Стърлинг в социалната мрежа.

Той бе един от футболистите, който се оплака, че е бил обиден на расова основа. 

По-рано защитникът Тайрън Мингс се оплака, че е чул обидни изрази по свой адрес, което доведе до временно спиране на играта. При три предупреждения съдията щеше да бъде длъжен да сложи край на срещата.

 

Бойко Борисов: Заради група олигофрени обявиха държавата ни за расисткаНе искам правителството да бъде ангажирано с ръководството на този футболен съюз, заяви премиерът след поисканата оставка на Боби Михайлов

Бойко Борисов поиска оставката на Борислав МихайловПравителството спира финансирането на българския футболен съюз