Премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на председателя на българския футболен съюз Борислав Михайлов, а правителството прекратява държавното финансиране на съюза. Това съобщи министърът на спорта Красен Кралев в Министерски съвет, докато там тече заседание на съвета по сигурността. Кралев каза, че е извикан по спешност от премиера. Причината за исканата оставка са вчерашните инциденти на мача България – Англия и заради „цялото състояние на българския футбол“.

Въпреки предупрежденията на УЕФА, че България може да бъде наказана за расистки прояви, такива не липсваха и на вчерашния двубой, при който националите ни загубиха катастрофално с 6:0.

Кадри от камери показаха български фенове, размахващи нацистки поздрав и издаващи маймунски звуци в посока на чернокожите играчи на Англия. Голяма част от британските вестници днес излязоха с първи страници, посветени на расизма в българския футбол.

Кралев не даде повече подробности по какъв начин правителството ще прекрати финансовите отношения със българския футболен съюз и припомни, че в последните години правителството е направило много за футбола - финансирало е строителство на стадиони и развитието на детско-юношески школи.

Искането не нарушава правилата на УЕФА за пряка намеса в работа на БФС, каза в отговор на въпрос спортният министър. Европейската футболна централа, също както и ФИФА, обаче са много резки срещу всеки опит на държавната власт да се намесва във футболните дела. 

Британски медии: Отвратително! Англия победи България в една срамна нощИзданията обръщат голямо внимание върху расистките обиди

Снимка: sportlive.bg