Барселона се разправи с Наполи с 3:1 на Ноу Камп и след 1:1 в първшия мач се класира за четвъртфиналите на Шампионската лига. Каталунците, водени от вездесъщия Меси, бяха по-добрият отбор и заслужено спечелиха, като решиха мача с 3 гола още до почивката, но двубоят бе белязан от доста спорни ситуации и голямо участие на системата за видеоповторения ВАР. Гостите можеха да открият още във 2-та минута, но Мертенс нацели гредата след грешка на Пике. В 10-ата Барса откри, след като Ленгле с глава засече точно центриране от корнер на Ракитич. Голмайсторът обаче изблъска Деме, но дори след намесата на ВАР реферът зачете попадението. В 23-тата минута резултатът вече бе 2:0 за Барселона. Меси получи отляво и преодоля трима бранители на Наполи, падна, но веднага се изправи и стреля между телата на още двама в бяло, пращайки топката в далечния ъгъл за 2:0.

В 30-ата минута аржентинецът отбеляза още едно попадение, след като овладя на гърди много добро центриране на Де Йонг, след което простреля Оспина от близо. Попадението обаче бе отменено след намесата на ВАР, тъй като при овладяването на топката тя е докоснала ръката на аржентинеца. И това положение бе доста спорно, тъй като повторенията не убедиха категорично, че има нарушение. В 39-ата минута Меси пресира Кулибали, който го изрита в пеналта. Ситуацията отново бе разгледана с ВАР и реферът Джунейт Чакър отсъди дузпа за Барселона, реализирана от Руис Суарес. В самия край на първото полувреме Ракитич фаулира Мертенс - този път дузпа за Наполи, отново след намесата на ВАР. Инсиние бе точен от бялата точка и намали. След почивката гостите опитаха да върнат интригата, но домакините се бранеха организирано и не позволиха изненада.

В другия мач Байерн разби Челси с 4:1. Баварците бяха спечелили с 3:0 първата среща в Лондон и днешният мач изглеждаше протоколен. Германците обаче го изиграха достатъчно сериозно. Роберт Левандовски откри резултата в 10-ата минута от дузпа, а Иван Перишич удвои в 24-ата. Тами Ейбрахам върна едно попадение за гостите в 44-ата минута, но Корентен Толисо добави трети гол за домакините в 76-ата минута, а в 84-ата Левандовски сложи точка на спора с второто си попадение в срещата.